ßßß Cookit - przepis na Śledź po japońsku

Śledź po japońsku

nazwa

Wykonanie

Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, po raz pierwszy robiona przeze mnie zresztą. Sałatka wyszła rewelacyjnie choć troszkę ją przerobiłam, przepis na śledzie pochodzi z tej strony .
Składniki:
6 sztuk matiasów w oleju
5 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka groszku konserwowego
3-4 ogórków kiszonych lub konserwowych
1 czerwona cebula
kilka łyżek majonezu
Płaty śledziowe zalewamy mlekiem i odstawiamy najlepiej na całą noc, jeśli nie maci tyle czasu wystarczy aby śledzie moczyły się kilka godzin.
Śledzie w mleku................................................
Jajka kroimy w grubą kostkę i układamy na spodzie przeźroczystej miski.
Jajka na spodzie.......................................................................
Na jajkach układamy pokrojoną w piórka cebulę.
Warstwa cebulowa......................................................
Na cebulę nakładamy majonez.
Majonez na cebuli.............................................
Na majonez kładziemy odcedzony groszek.
Warstwa z zielonego groszku......................................................
Na groszku układamy pokrojone w kostkę ogórki.
Warstwa ogórkowa.......................................................................
Na ogórki układamy pokrojone w kawałki śledzie.
Warstwa śledziowa......................................................................
Na śledzie dajemy warstwę majonezu.
Warstwa majonezowa................................................................
Sałatkę wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Smacznego !!!
Śledzie po japońsku-sałatka warstwowa.............................................
Śledzie po japońsku.....................................................
I jeszcze raz...................................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2012/01/Sledz-po-japonsku.html