Wykonanie
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, po raz pierwszy robiona przeze mnie zresztą.
Sałatka wyszła rewelacyjnie choć troszkę ją przerobiłam, przepis na
śledzie pochodzi z tej strony .Składniki:6 sztuk
matiasów w
oleju5
jajek ugotowanych na twardo1 puszka
groszku konserwowego3-4
ogórków kiszonych lub konserwowych1
czerwona cebulakilka łyżek
majonezuPłaty
śledziowe zalewamy
mlekiem i odstawiamy najlepiej na całą noc, jeśli nie maci tyle czasu wystarczy aby
śledzie moczyły się kilka godzin.
Śledzie w
mleku................................................
Jajka kroimy w grubą kostkę i układamy na spodzie przeźroczystej miski.
Jajka na spodzie.......................................................................Na jajkach układamy pokrojoną w piórka
cebulę.
Warstwa cebulowa......................................................Na
cebulę nakładamy
majonez.
Majonez na
cebuli.............................................Na
majonez kładziemy odcedzony
groszek.
Warstwa z
zielonego groszku......................................................Na
groszku układamy pokrojone w kostkę
ogórki.
Warstwa ogórkowa.......................................................................Na
ogórki układamy pokrojone w kawałki
śledzie.
Warstwa śledziowa......................................................................Na
śledzie dajemy warstwę
majonezu.
Warstwa majonezowa................................................................
Sałatkę wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Smacznego !!!
Śledzie po japońsku-
sałatka warstwowa.............................................
Śledzie po japońsku.....................................................
I jeszcze raz...................................................................................