Wykonanie
Miałam dzisiaj ochotę na pyszny, kremowy
budyń jaglany, który powinien przypominać konsystencją
budyń, a nie grudkowatą
kaszę jaglaną, dlatego postanowiłam przygotować go w zupełnie inny sposób, po pierwsze
kaszę blenduję jeszcze przed gotowaniem, razem z
mlekiem w blenderze, i tak powstałą miksturę zaczynam gotować w garnku, cały czas pilnując, żeby
kasza się nie przypaliła, następnie gdy
kasza zgęstnieje blendujemy ją jeszcze raz (chyba, że konsystencja nam odpowiada) wtedy uzyskamy prawdziwie gładki
budyń nawet w zwykłym blenderze. Jeśli macie młynek, możecie też zmielić
kaszę na
mąkę i wtedy ugotować będzie jeszcze łatwiej :)Możecie go dowolnie modyfikować, chcecie wersję
czekoladową rozpuście
czekoladę lub dodajcie
kakao, chcecie wersje
kokosową ugotujcie
kaszę w
mleczku kokosowym i dodajcie wiórki koksowe lub
olej kokosowy, dodajcie do niego ulubione
owoce, dodatki, możecie też np. zblendować
kaszę w wodzie razem z
migdałami, wtedy powstanie
mleko migdałowe. Wybierzcie swój ulubiony wariant i koniecznie wypróbujcie :)

Składniki :1/2 szklanki
kaszy jaglanej1 szklanka
mleka (może być roślinne)1 łyżeczka
mioduulubione dodatki :
czekoladaorzechyowocesok malinowy ja użyłam soku
malina z
miodem firmy Eterno (naprawdę pyszny)Przygotowane :
Kaszę (surową) zblendować razem z
mlekiem , dokładnie najlepiej kilkakrotnie, następnie przelać do garnka i gotować (cały czas mieszając najlepiej trzepaczką balonową) , aż do uzyskania pożądanej konsystencji, można zblendować jeszcze raz po ugotowaniu, dodać
miód, ulubione dodatki i gotowe :) Smacznego
