Wykonanie

Dzisiaj szybki wpis o zupie.Szybkiej oczywiście :)2 lata temu na blogu pokazywałam 2 ekspresowe zupy
pomidorowe, w tym jedną z
fasolą właśnie.Tamta była bardziej tradycyjna
smakowo,
fasola +
majeranek, i taką właśnie najczęściej robię,
pomidorową lub białą, ale w ten deseń.Dziś mamy fasolówkę bardziej w stylu włoskim,
pomidory +
czosnek +
bazylia, i kolejny raz przekonuję się, że te smaki są jednak bliższe mojemu
sercu...A więc:-
fasolę ugotowaną przy okazji gotowania
fasoli na
smalec wrzucamy do garnka,- zalewamy litrem
soku pomidorowego 100%,- włączamy średni ogień pod garnkiem,- dodajemy
przyprawy - u mnie dziś były to:1 łyżeczka
papryki słodkiej wędzonej, pół łyżeczki
pieprzu, 2 świeżo wyciśnięte ząbki
czosnku, kopiasta łyżeczka suszonej
bazylii; kto potrzebuje, dosala,- dodajemy
olej,- podgrzewamy całość chwilę,- nalewamy na talerze, jemy.Całość zajmuje nie więcej, niż 10 minut, od wrzucenia
fasoli do garnka do gorącej zupy na talerzu, a smak... spróbujcie sami :) SMACZNEGO!