Wykonanie
Tego lata przepis na ciasto ze
śliwkami na
maślance zagościł u nas na dobre (w co drugi weekend i jeszcze się nie znudził). Jest prosty w wykonaniu, składniki są tanie, a na domiar tego dobrego - ciasto jest przepyszne. Wilgotne, niezbyt słodkie, a kruszonka na wierzchu dodaje chrupkości. Idealne do
kawy czy
herbaty. Zapraszam!
SKŁADNIKI: (na dużą lub średnią blachę)- 1 szklanka
cukru (można dodać 1,5 szklanki by było słodsze)- 3
jajka- 1 szklanka
maślanki- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 0,5 szklanki
oleju- 2,5 szklanki
mąki-
śliwki (ok. 20-30 dag), ja dodałam jeszcze garść
malin z ogródkaPosypka:- 8 łyżek
cukru- 8 łyżek
mąki- 8 łyżek
olejuPRZYGOTOWANIE:
Jajka ubijamy na gęstą i jasną masę. Dodajemy
maślankę. Ciągle miksując dodajemy
olej oraz po troszku wymieszany
proszek do pieczenia z
mąką. Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną
bułką tartą. Na wierzch wykładamy wypestkowane i pokrojone
śliwki. Składniki na posypkę dobrze łączymy i kruszymy na
owoce. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 200 ° C. Smacznego