Wykonanie
Zainspirował mnie przepis, który znalazłem tutaj, ale oczywiście pulpeciki zrobiłem po swojemu. Były pyszne! Nawet moja żona, która
brukselki nie lubi, w takim połączeniu chętnie ją zjadła. Dzieci (tak jak się spodziewałem)
brukselkę obrały i zostawiły na talerzu.Składniki:0,5 kg
mielonego mięsa z indyka
brukselki - 15 szt.1
jajko1 sucha
bułkanatka pietruszkibułka tartaprzyprawy:
sól,
pieprz,
majeranekBrukselkę wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 15 minut. Suchą
bułkę moczymy w wodzie, czekamy aż zmięknie, wyciskamy i rozdrabniamy widelcem (można też zmielić ją razem z
mięsem).
Mięso wrzucamy do miski, dodajemy
jajko,
bułkę, posiekaną
natkę pietruszki i
przyprawy. Mieszamy bardzo dokładnie, jeśli masa jest zbyt mokra dosypujemy trochę
bułki tartej. Formujemy placki, którymi oblepiamy
brukselkę, obtaczamy je w
bułce tartej i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 º przez około godzinę.