Wykonanie
Jak już wcześniej wspominałem, bardzo lubię mielone zupki. Pomysł zrobienia takiej zupy przyszedł mi do głowy po zrobieniu kremu z dyni. Pomyślałem sobie, że krem z
zielonym groszkiem ciekawie by wyglądał, ale do dyni nie bardzo by pasował. Jak się okazuje nie ja pierwszy wpadłem na taki pomysł. W Internecie można znaleźć sporo podobnych przepisów. Zupka wygląda bardzo ładnie, a jeśli chodzi o smak – sami spróbujcie.Składniki:4 duże
marchewki4
ziemniakimrożony groszek zielony – 1 opakowanie 450g1
cebulaserek topiony kremowy 100g
bulion warzywny – 1 kostka
przyprawy:
sól,
pieprz,
cukierWarzywa obieramy i kroimy na kawałki – jest to jeden z tych przypadków, kiedy rozmiar nie ma znaczenia:) – wrzucamy do garnka, zalewamy zimną
wodą i dodajemy kostkę
bulionu warzywnego. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, dorzucamy
serek topiony i miksujemy zupę blenderem. Przyprawiamy do smaku i wrzucamy mrożony
groszek. Gotujemy jeszcze około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Najlepiej smakuje z grzankami.