Wykonanie
Ostatnio odkryłem w zamrażalniku woreczek z
dynią. W sezonie
dynie dość szybko mi się nudzą – nie potrafię kupić porcji na jeden obiad. Zawsze kupuję za dużo i jemy ją w różnych postaciach przez kilka dni, a część muszę zamrozić. Jednak poza sezonem czasami tęsknię do tego smaku, dlatego bardzo ucieszyłem się z mojego odkrycia i postanowiłem zrobić jesienną zupkę, w sam raz na zimową wiosnę ;) Szkodniki też bardzo chętnie zjadły zupę – zjedzą każdy krem, jeśli podam im do niego grzanki:)

Składniki:½ kg dyni
marchewcebula3
ziemniakiserek topionyprzyprawy:
sól,
pieprz,
sos sojowypłatki migdałówObrane i pokrojone warzywa zalałem
wodą i gotowałem około 30 minut, aż zmiękły. Dodałem
serek topiony, zmiksowałem blenderem i doprawiłem do smaku. Krem podałem z
płatkami migdałów, a szkodnikom oczywiście z grzankami.