Wykonanie
Jak zapytamy statystycznego Polaka o to z czego słynie Holandia, to najwięcej odpowiedzi wśród tych młodszych będzie o konopiach
indyjskich, a ci starsi pewnie odpowiedzą, że z tulipanami
Maria Kaczyńska :) Wielu pewnie powie, że to dobry kierunek emigracji zarobkowej. Zarówno tulipany jak i konopie są używane w kuchni, ale nie o tym, tym razem. Wiadomo, że są jeszcze wiatraki,
sery i drewniaki, ale ja zwróciłem uwagę na inną rzecz :) Holenderskie dania doskonale pasują na mojego bloga, bo, jak
mawia stare przysłowie:Holender to Szkot wyrzucony za skąpstwo :)Hutspot to tradycyjna potrawa holenderska, którą ma pochodzenie hiszpańskie. Kiedy Holendrzy pokonali Hiszpanów oblegających Lejdę w 1574, w opuszczonych obozach zastali kociołki z potrawą na bazie
pasternaku i
ziemniaków.
Ziemniaki, notabene przywiezione przez Hiszpanów 50 lat wcześniej, jeszcze były mało popularne w Europie. Potrawa bardzo się spodobała i do dziś gości na holenderskich stołach.Według jednej z teorii nazwa dania oznacza, w potocznym
języku, jednogarnkową mieszankę :)Składniki:-
ziemniaki-
marchewka-
cebulaWykonanie:
Marchewkę i
ziemniaki gotujemy razem do miękkości. Odlewamy
wodę i ugniatamy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do
ziemniaków z
marchewką i dalej ugniatamy. Podajemy z
musztardą.