Wykonanie
Szybka i łatwa propozycja obiadowa dla zabieganych, do wykorzystania lekko czerstwa
bułka paryska, dodatek
mięsa z kurczaka sprawia że staje się pożywna, delikatna w smaku, z chęcią zjedzą ją również najmłodsi, polecam jako danie obiadowe czy sposób na ciepłą kolację.
Składniki:1 długa
bułka paryska lekko czerstwa1 podwójny
filet z kurczaka1 łyżeczka suszonej
natki pietruszki1 duży
por1
pomidor3 łyżki
masła1 łyżka
oliwysól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smakuSos:4
jajka1 szklanka
mleka 2%15 dag
sera mozzarella w bloku
sól do smaku
pieprz do smakuszczypta
gałki muszkatołowejWykonanie dania:
Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, tak samo umytego
pora. Na patelni rozgrzewamy
masło z
oliwą, wrzucamy
mięso, oprószamy suszoną
natką pietruszki, przesmażamy 3 minuty, po czym dodajemy
pora i całość dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku
solą oraz
pieprzem.
W wysmarowanym
masłem żaroodpornym naczyniu rozkładamy porwaną na kawałki
bułkę paryską.Wykładamy farsz z
mięsem i
porem, na wierzchu posypujemy pokrojonym w kostkę
pomidorem.
Sos:
Jajka miksujemy z
mlekiem doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem oraz
gałką muszkatołową, wrzucamy starty na tarce
ser mozzarella, sosem zalewamy zapiekankę.
Wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, zapiekamy 20 minut, podajemy gorącą po wyjęciu z pieca.Życzę smacznego ;-)