Wykonanie
Aksamitny, mega
czekoladowy, prosty do przygotowania, mój osobisty faworyt na rodzinne przyjęcia, rozpływający się w ustach , krem z
białej czekolady to poezja smaków, z pewnością posmakuje amatorom
czekolady.Idealny, prawdziwa arystokracja wśród serników.Mój pomysł.





Składniki:Spód:15 dag
mąki krupczatki30 g startej klasycznej
gorzkiej czekolady Goplana2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka ciemnego
kakaoszczypta
soli60 g zimnego
masła1
żółtko1 łyżka zimnej
wodyMasa
serowo-czekoladowa60 dag
twarogu tłustego w kostce50 g
białej czekolady Goplana200 ml
śmietanki słodkiej kremowej2 łyżki budyniu
śmietankowego3 duże
jajka1
białko½ szklanki
cukru50 g
masłaKrem z
białej czekolady:250 ml
śmietany kremówki15 dag
białej czekolady Goplana2 łyżki
sera mascarponeDekoracja:30 g startej klasycznej gorzkiej lub
mlecznej czekolady Goplana-jak kto woli :)50 g startej
białej czekolady Goplana8-10 sztuk
czekoladowych pralinSposób przygotowania:CIASTO:
Mąkę krupczatkę wymieszać z
kakao i startą gorzką klasyczną
czekoladą Goplana , dodać pokrojone zimne
masło, wsypać
cukier,wlać
wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy.

MASA
SEROWO-CZEKOLADOWA:
Białą czekoladę połamać , przełożyć do miseczki, rozpuścić w gorącej kąpieli
wodnej na płynną masę.
Twaróg zmielić w maszynce, wbić
jaja, dodać
białko,
masło, wlać
śmietankę ,wsypać
cukier oraz
budyń krótko zmiksować tylko do połączenia aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy, na koniec wlać lejącą
białą czekoladę i wymieszać.Wylać na kruchy
czekoladowy spód.Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 15 minut, po czym temp zmniejszyć do 160 i piec jeszcze 30 minut-pilnować aby sernik się nie zrumienił, ma pozostać biały! W tym celu gdyby była taka potrzeba nakryć wierzch folią aluminiową.Po upieczeniu całkowicie wystudzić.


KREM Z
BIAŁEJ CZEKOLADY:
Śmietanę kremówkę doprowadzić do wrzenia, chwilę przestudzić dodać połamaną
czekoladę zostawić na chwilę do rozpuszczenia, po czym wymieszać na gładką jednolitą masę.Zimną wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia do masy dołożyć
serek mascarpone i zmiksować do uzyskania puszystego kremu, wyłożyć na zimny sernik, udekorować startymi
czekoladami i pralinkami.Smacznego ;-)