Wykonanie
Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam wszelakie kremy, nawet bardziej niż zwykłe zupy, moja propozycja to krem jarzynowy, na obiad zarówno ten codzienny jak i dla gości czy małych niejadków.Polecam.
Składniki:2 skrzydełka z
kurczaka1/2 małego
kalafiora4
ziemniaki2
marchewki1
pietruszka1/2
pora3 łyżki
masła10 dag
serka topionego śmietankowegoliść laurowyjarzynka lub
sól do smakuszczypta
czarnego pieprzu do smakuświeży
koperek do dekoracjiSposób przygotowania:
Ziemniaki skrobiemy kroimy w grubą kostkę, wkładamy do garnka razem z umytymi skrzydełkami, zalewamy
wodą około 1,5 litra, dodajemy
listek laurowy i gotujemy 25 minut.Pozostałe warzywa obieramy
por kroimy w pół krążki a
pietruszkę i
marchewkę trzemy na tarce jarzynowej.Na patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy warzywa i dusimy do miękkości.
Do gotującej się zupy dodajemy w trakcie różyczki
kalafiora , oraz warzywa uduszone na patelni oraz
serek topiony,doprawiamy do smaku jarzynką lub
solą oraz
pieprzem, gotujemy całość jeszcze 10 minut, po czym kilka różyczek
brokuła wyciągamy do dekoracji, tak samo skrzydełka, resztę zmiksować blenderem na krem. Gorącą zupę rozlać do miseczek udekorować
koperkiem i
kalafiorem, podawać.
Smacznego:-)