ßßß Cookit - przepis na Ciasto kokosowe:

Ciasto kokosowe:

nazwa

Wykonanie

Kokosowy biszkopt, maślany krem na mleku kokosowym i pianka z białej czekolady tworzą pyszną delikatną słodycz na różne okazje.Aksamitne, wręcz rozpływa się w ustach!
W sam raz na weekend do kawy.
Składniki:
6 jaj
1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
2 łyżki wiórek kokosowych białych
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kokosowy:
1 puszka mleka kokosowego
200 ml mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka czubata mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
20 dag masła
Pianka z białej czekolady:
300 ml śmietany kremówki
25 dag serka mascarpone
15 dag białej czekolady
wiórki kokosowe do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum wsypywać stopniowo mąkę na końcu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.
Tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę o wym 25/30 cm.Upieczone zimne ciasto przekroić wzdłuż na połowę.
Krem kokosowy: Mleczko kokosowe zagotowujemy z cukrem, w zwykłym mleku rozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.
Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puszysto dodajemy po łyżce zimnego budyniu kokosowego miksujemy na gładki puszysty krem.Przekładamy biszkopt przykrywamy drugą warstwą ciasta.
Pianka z białej czekolady: Śmietanę kremówkę podgrzewamy , dodajemy połamaną czekoladę, zostawiamy aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy mieszamy na gładką masę. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia do masy dodajemy zimny serek z lodówki, miksujemy na puszysty krem, smarujemy wierzch ciasta.Posypujemy grubo wiórkami. Schładzamy w lodówce.
Życzę smacznego ;-)
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/05/biay-puszek.html