Wykonanie
Kokosowy biszkopt,
maślany krem na
mleku kokosowym i pianka z
białej czekolady tworzą pyszną delikatną
słodycz na różne okazje.Aksamitne, wręcz rozpływa się w ustach!W sam raz na weekend do
kawy.
Składniki:6 jaj1/2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru2 łyżki czubate
mąki ziemniaczanej2 łyżki wiórek
kokosowych białych1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem
kokosowy:1 puszka
mleka kokosowego200 ml
mleka1
budyń śmietankowy1 łyżeczka czubata
mąki ziemniaczanej3 łyżki
cukru20 dag
masłaPianka z
białej czekolady:300 ml
śmietany kremówki25 dag
serka mascarpone15 dag
białej czekoladywiórki kokosowe do posypaniaSposób przygotowania:Ciasto:
Jajka ubić na puszystą pianę z
cukrem,
mąkę pszenną zmieszać z
mąką ziemniaczaną i
proszkiem do pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum wsypywać stopniowo
mąkę na końcu wsypać
wiórki kokosowe i wymieszać.Tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę o wym 25/30 cm.Upieczone zimne ciasto przekroić wzdłuż na połowę.
Krem
kokosowy:
Mleczko kokosowe zagotowujemy z
cukrem, w zwykłym
mleku rozrabiamy
budyń z
mąką ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się
mleka i gotujemy
budyń.Odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie
masło ucieramy na puszysto dodajemy po łyżce zimnego budyniu
kokosowego miksujemy na gładki puszysty krem.Przekładamy
biszkopt przykrywamy drugą warstwą ciasta.
Pianka z
białej czekolady:
Śmietanę kremówkę podgrzewamy , dodajemy połamaną
czekoladę, zostawiamy aż
czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy mieszamy na gładką masę. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia do masy dodajemy zimny
serek z lodówki, miksujemy na puszysty krem, smarujemy wierzch ciasta.Posypujemy grubo wiórkami. Schładzamy w lodówce.
Życzę smacznego ;-)