Wykonanie
Baba z kuleczkami marcepanowymi -to wspaniały wypiek którego nie może zabraknąć na wielkanocnym
stole, wszytko tu do siebie pasuje a czerwone kuleczki z marcepanu tylko dodają jej uroku! Pomysł własny :)



Składniki:Ciasto;6 jaj25 dag
masła1,5 szklanki
cukru2 szklanki
mąki ziemniaczanej6 łyżek
mąki pszennej6 łyżek
oleju słonecznikowego1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
octu1
cukier waniliowyaromat migdałowyKuleczki marcepanowe:100 g marcepanuodrobina czerwonego barwnika w żelu
Lukier czekoladowy:100 g
cukru pudru1 czubata łyżka
kakao2 łyżki
mleka1 łyżeczka
masłakolorowa posypka do dekoracjiSposób przygotowania:KULECZKI MARCEPANOWE: Masę marcepanową wyrabiamy z odrobiną czerwonego barwnika, formujemy małe kuleczki wielkości dużych draży, układamy na talerzyku i schładzamy w lodówce, na czas przygotowania ciasta.

CIASTO:
Masło wyjmujemy dużo wcześniej z lodówki aby osiągnęło temp pokojową.Wkładamy do miski wsypujemy
cukier i
cukier waniliowy,miksujemy na puszystą masę,nie przerywając ucierania wbijamy stopniowo po jednym
jajku aż do skończenia.
Mąkę ziemniaczaną mieszamy z
mąką pszenną oraz
proszkiem do pieczenia i po łyżce dodajemy do masy,dokładnie wszystko razem utrzeć,na koniec wlać
olej oraz
ocet i wymieszać.



Następnie wsypujemy kuleczki marcepanowe i mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto wykładamy do dużej silikonowej formy na babę Pieczemy około 50 minut w temp 180*c-do suchego patyczka. Schłodzoną babę wyjmujemy z formy.
LUKIER CZEKOLADOWY:
Cukier puder przesiewamy z
kakao przez sitko do spulchnienia. Do małego rondelka wlewamy
mleko, dodajemy
masło, podgrzewamy do rozpuszczenia, następnie wlewamy do
cukru i
kakao i ucieramy całość na gładką lśniącą masę.Ciepłym lukrem polewamy babę dekorujemy dowolnie.Życzę smacznego :)

