Wykonanie
Składniki:Ciasto:5
jajek2 czubate łyżki
śmietany 18%20 dag
mąki tortowej15 dag
masła10 dag
cukru10 dag
cukru brązowego trzcinowego1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady50 ml naparu
kawowego-razem z fusami1 łyżka ciemnego
kakao3 łyżki
mleka 3,2%1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyDodatkowo:
polewa czekoladowawiórki kokosowe białeSposób przygotowania:W rondelku rozpuszczamy
masło, dodajemy połamaną na kawałki
czekoladę oraz
kakao, mieszamy aż wszytko się rozpuści,
jajka ubijamy z
cukrami na puszystą gęstą masę, dodajemy
śmietanę chłodny napar z
kawy oraz
mleko, delikatnie miksujemy, po chwili dodajemy masę
czekoladową, zmniejszając obroty miksera do minimum wsypujemy po łyżce
mąki zmieszanej z proszkiem i
sodą.


Tak przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszki o wym 23/23 cm i pieczemy około 30 minut w temp 160*c Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy, kroimy na równe kwadraty obtaczamy w polewie i wiórkach, zostawiamy do stężenia.Życzę smacznego :-)

