Wykonanie
Delikatny, kremowy sernik o lekko
pomarańczowym i
cynamonowym posmaku prosty i łatwy w przygotowaniu, bez udziwnień, uda się nawet początkującym,ciasto upiekłam w formie ze sklepu
Bazylia.pl którą wygrałam jakiś czas temu w konkursie dla blogerów kulinarnych, co więcej mogłam ją sama sobie wybrać,
czemu padło na taką? otóż bardzo nie lubię smarowania zwykłych blaszanych form które po pewnym czasie i tak rdzewieją a ta silikonowa ze szklanym dnem była strzałem w dziesiątkę cudo! Idealna do wypieków czy deserów na zimno.Tutaj link do formy KLIK



SkładnikiForma 24/24 cmKruszonka:25 dag
mąki pszennej100 g
masła1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu80 g
cukruMasa serowa:1 kg zmielonego
twarogu3/4 szklanki
cukru100 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej6 jaj60 g
masła3/4 szklanki
mleka1
budyń śmietankowyolejek pomarańczowy do ciastaSposób przygotowaniaKruszonka:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z
cukrem,
cynamonem oraz
proszkiem do pieczenia, dodać zimne z lodówki
masło, wyrobić palcami-składniki mają się połączyć ale pozostać sypkie-nie zagniatać ciasta!.Podzielić na dwie części.

Masa serowa:
Jajka utrzeć z
cukrem na puszystą masę dodać zmielony
twaróg oraz
masło wlać
mleko wsypać proszek budyniowy zmiksować krótko do połączenia składników, pod koniec wsypać skórkę kandyzowaną z
pomarańczy oraz wlać olejek do ciasta,wymieszać.

Jedną część kruszonki rozsypać na dnie blaszki wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej , wylać masę
serową i na wierzchu rozsypać pozostałą część kruszonki.

Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec 15 minut, po czym temperaturę zmniejszyć do 150*c i piec jeszcze 55 minut.

Studzić w lekko uchylonym piekarniku aż będzie całkiem zimny.Życzę smacznego ;-)