Wykonanie
Delikatne
mięso jakim jest
filet z kurczaka z
owocową soczystą wkładką,duszone w delikatnym sosie z dodatkiem
białego wina,to dedykacja dla prawdziwych smakoszy,na wykwintny rodzinny obiad czy romantyczną kolację we dwoje....



SkładnikiDla dwóch osób:1 pojedyncza
pierś z kurczaka1 duża
brzoskwinia1
por2 łyżki
serka mascarponeKilka gałązek świeżej
mięty4 plastry
boczku gotowanego250 ml
bulionu drobiowego50 ml
wina białego wytrawnego2 łyżki
oleju roślinnego1 łyżka
masłasól morska do smaku
pieprz kolorowy z młynka do smaku1 łyżeczka
mąki pszennej do zagęszczeniaSposób przygotowania
Pierś z kurczaka umyć podzielić na dwie porcje, rozbić tłuczkiem do
mięsa przez woreczek foliowy.Oprószyć
solą i
pieprzem posmarować
serkiem mascarpone z jednej strony,ułożyć pokrojone na cząstki
brzoskwinie,oraz po kawałku
pora-resztę pokroić w krążki.Posypać rozerwanymi w kawałeczki listkami świeżej
mięty całość zrolować,

zawinąć w cienkie plastry
boczku i spiąć wykałaczkamiNa patelni rozgrzać
olej obsmażyć roladki z każdej strony aby były lekko rumiane przełożyć do rondla razem z
olejem w którym się dusiły, wlać
bulion drobiowy oraz
białe wino i dusić pod przykryciem około 20 minut na wolnym ogniu.Roladki wyjąć z
wywaru, odłożyć na talerz.


Resztę
pora pokrojonego w krążki zeszklić na łyżce
masła dodać do
wywaru z
mięsa,
mąkę pszenną rozrobić w malutkiej ilości
wody zagęścić sos doprawić do smaku
sola i
pieprzem. Roladki podawać gorące polane sosem....