ßßß Cookit - przepis na Roladki z brzoskwinią w winno porowym sosie

Roladki z brzoskwinią w winno porowym sosie

nazwa

Wykonanie

Delikatne mięso jakim jest filet z kurczaka z owocową soczystą wkładką,duszone w delikatnym sosie z dodatkiem białego wina,to dedykacja dla prawdziwych smakoszy,na wykwintny rodzinny obiad czy romantyczną kolację we dwoje....
Składniki
Dla dwóch osób:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 duża brzoskwinia
1 por
2 łyżki serka mascarpone
Kilka gałązek świeżej mięty
4 plastry boczku gotowanego
250 ml bulionu drobiowego
50 ml wina białego wytrawnego
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka masła
sól morska do smaku
pieprz kolorowy z młynka do smaku
1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka umyć podzielić na dwie porcje, rozbić tłuczkiem do mięsa przez woreczek foliowy.
Oprószyć solą i pieprzem posmarować serkiem mascarpone z jednej strony,
ułożyć pokrojone na cząstki brzoskwinie,oraz po kawałku pora-resztę pokroić w krążki.
Posypać rozerwanymi w kawałeczki listkami świeżej mięty całość zrolować,
zawinąć w cienkie plastry boczku i spiąć wykałaczkami
Na patelni rozgrzać olej obsmażyć roladki z każdej strony aby były lekko rumiane przełożyć do rondla razem z olejem w którym się dusiły, wlać bulion drobiowy oraz białe wino i dusić pod przykryciem około 20 minut na wolnym ogniu.
Roladki wyjąć z wywaru, odłożyć na talerz.
Resztę pora pokrojonego w krążki zeszklić na łyżce masła dodać do wywaru z mięsa, mąkę pszenną rozrobić w malutkiej ilości wody zagęścić sos doprawić do smaku sola i pieprzem. Roladki podawać gorące polane sosem....
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2014/10/roladki-z-brzoskwinia-w-winno-porowym.html