Wykonanie

Dzisiejszym wpisem po raz kolejny debiutuję na swoim własnym blogu. Do tej
pory zamieszczałam przepisy jedynie na słodkości oraz domowe trunki i
napoje bezalkoholowe.Ta oto krucha
tarta pocz ą tkuje cykl wypieków wytrawnych. M am nadzieję, że pomysł rozszerzen ia asortymentu przypadnie Wam do gustu?

Krucha
Tarta z
Porem,
Kozim Serem i
TymiankiemSkładniki na okrągłą formę do tarty o śr. 24-26 cm:Ciasto kruche:250g
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
soli morskiej150g zimnego
masła1 jaj o L lub XLNadzienie:2 dorodne
pory180g
koziego sera pleśniowego typu roladka5 jaj L lub XL1 łyżeczka suszonego
tymianku5 łyżek
mascarpone3 łyżki gęstej
śmietany 18%sól,
pieprz do smakuWykonanie:Ciasto kruche:Z m ą ki,
masła,
jajka i
soli zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Nas t ę pnie rozwałkowujemy je na placek o żądanym wymiarze i wy k ł adamy nim naszą formę do tarty,starannie dociskając ciasto do d na i
boków. Cias t o na całej powierzchni nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy np. fa
solą. Zapiekamy przez kwadrans w temperaturze 180C (grzałka góra dół). Następnie zdejmujemy folię (papier do pieczenia) wraz z obciąże niem i pieczemy przez kolejne 15 minut. Wy j mujemy i lekko studzimy.Nadzienie:Biał e części
pora kr oimy w półplasterki i szklimy na
maśle, solimy.
Jaja mieszamy z
mascarpone i
śmietaną. Dodajemy
tymianek. S
olimy i
pieprzymy do smaku.Kozią roladkę kroimy w p lasterkiNa podpieczonym spodzie układamy
pora, zalewamy go m as ą
śmietanowo-jajeczną . Na wierzchu, równomiernie układamy
kozi ser.Całość pieczemy ca 30 minut w te mperaturze 180C (grzałka góra dół)Wyjmujemy z piekarnika, wcinamy na ciepło lub na zimno.

Collagenoholicks-Kolagenoholicy - Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom Oraz Starzeniu Się SkóryŻyczę Wam Smacznego!