Wykonanie
Ryba -lekka i zdrowa,doskonale smakuje przez cały rok, ta o piwnym aromacie zachwyci każdego dorosłego a podana z
ziemniakami i surówką z
kapusty kiszonej stworzy dobry obiad.
Morszczuka można zastąpić oczywiście innym ulubionym filetem.


Składniki500 g fileta z
morszczukasól do smaku
pieprz cytrynowy do smakuCiasto:10 dag
mąki pszennej1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
jasnego piwa1
jajko1 łyżka ziaren
sezamuolej do smażeniaSposób przygotowania
Rybę rozmrozić usunąć nadmiar
wody ręcznikiem papierowym,pokroić na mniejsze kawałki,posolić i oprószyć
pieprzem cytrynowym do smaku,zostawić na 10 minut w lodówceCiasto:
Jajko roztrzepać mikserem wsypać
mąkę pszenną i ziemniaczaną wlać delikatnie
piwo zmiksować,doprawić do smaku
solą,wsypać ziarno
sezamu ponownie zmiksować.
Rybę zanurzać kolejno w przygotowanym cieście.Kłaść na rozgrzany
olej,smażyć po około 2-3 minuty z każdej strony,osączyć z tłuszczu,podawać gorącą z dodatkami.