Wykonanie
Jabłkowa rapsodia -zamyka w sobie soczyste
owoce jabłka które kuszą smakiem i zapachem,dodatek pianki z
jogurtu naturalnego oraz biszkopcików tworzy wykwintną całość, skuszą się na nią również osoby będące na diecie-palce lizać!

Składniki100 g podłużnych
biszkoptówMus jabłkowy:3
jabłka winne10 plasterków
suszonych jabłek1/2 szklanki
wody4 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
żelatynysok z 1/2
cytryny1/2 łyżeczki
przyprawy do jabłecznikaMasa jogurtowa:500 g
jogurtu naturalnego gęstego1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru pudru1,5 łyżki
żelatyny4 łyżki
wodysok wyciśnięty z 1/2
cytrynySposób przygotowaniaFormę o wymiarach 27/15 cm wyłożyć folią spożywczą.
Mus jabłkowy:
Jabłka oskrobać pokroić w kostkę,przełożyć do rondla,skropić
sokiem wyciśniętym z połówki
cytryny aby nie ściemniały,
suszone jabłka pokruszyć albo drobno posiekać,wsypać do rondla,całość podlać
wodą wsypać
cukier i
przyprawę do jabłecznika całość dusić około 6 minut na wolnym ogniu. Zestawić z kuchenki do gorącej masy wsypać
żelatynę i mieszać aż się całkowicie rozpuści.Przestudzoną lekko wylać na dno wyłożonej folią formy,ułożyć na wierzchu
biszkopty. Masa jogurtowa:
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej
wody aby napęczniała.
Mleko zagotować wsypać
cukier puder dodać
żelatynę i mieszać do momentu rozpuszczenia.
Jogurt zmiksować z
sokiem z cytryny,wlać chłodne
mleko i miksować do połączenia,gdy masa zacznie lekko tężeć wylać delikatnie połowę masy na
biszkopty,ułożyć drugą partię
biszkoptów i wylać resztę masy. Chłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Podawać udekorowany deser
melisą i suszonymi plasterkami
jabłek.