ßßß
(źródło-blaty czekoladowe)Ciasto:400 g gorzkiej czekolady (min 60% kakao)400 g masła, pokrojonego na kawałki2 łyżki rozpuszczalnej kawy w proszku lub w granulkach340 g mąki pszennejszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej50 g kakao600 g brązowego cukru muscavado lub zwykłego trzcinowego lub białego6 średnich jajek160 ml maślankiKrem:500 ml śmietany kremówki250 g serka mascarpone1 cukier waniliowyDodatkowo:Kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki250 g borówek lub czarnych jagódTortownicę o średnicy 28 cm wysmarować miękkim masłem, rozpiąć obręcz, dno wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, pozostawiając brzegi papieru na zewnątrz formy. Dno posmarować miękkim masłem. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.Ciasto: Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do rondelka razem z masłem. Dodać kawę rozpuszczoną w 125 ml zimnej wody. Podgrzewać na malutkim ogniu, aż składniki zaczną się roztapiać. Odstawić z ognia i mieszać aż składniki całkowicie się roztopią, w razie konieczności znów ustawić rondelek na ogniu. Nie podgrzewać za bardzo masy.Mąkę przesiać do misy razem z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kakao. Dokładnie wymieszać z brązowym cukrem. Jajka wbić do czystej miski i roztrzepać mikserem na jednolitą masę (nie ubijać). Wymieszać z maślanką. Delikatnie wymieszać łyżką masę z czekolady, mąkę z dodatkami i masę z jajek. Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 godzinę i 25 minut. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Na wierzchu ciasta powstanie bardziej twarda skorupka, a całe ciasto może się troszkę zapaść. Jest to zjawisko normalne. Ciasto ostudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia i stężenia. Przekroić na 3 blaty (ciasto najlepiej przekroić gdy jest dobrze zastygnięte i chłodne). Przygotować przełożenie: Zimną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, dodajemy serek mascarpone, dokładnie mieszamy. Krem dzielimy na trzy części, przekładamy nim tort. Na drugi w kolejności czekoladowy blat wykładamy najpierw dżem porzeczkowy, dopiero na dżem kładziemy krem. Na ostatniej warstwie kremu układamy borówki.