Wykonanie
Na wyjątkową okazję dla naszych Czarnuchów :*Mocno
czekoladowe blaty, delikatny krem, wszystko przełamane
dżemem porzeczkowym no i na koniec boróóóówki.Smakował co przejawiało się tym jak bardzo szybko znikał.
(źródło-blaty
czekoladowe)Ciasto:400 g
gorzkiej czekolady (min 60%
kakao)400 g
masła, pokrojonego na kawałki2 łyżki
rozpuszczalnej kawy w proszku lub w granulkach340 g
mąki pszennejszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej50 g
kakao600 g
brązowego cukru muscavado lub zwykłego trzcinowego lub białego6 średnich
jajek160 ml
maślankiKrem:500 ml
śmietany kremówki250 g
serka mascarpone1
cukier waniliowyDodatkowo:Kilka łyżek
dżemu z czarnej porzeczki250 g
borówek lub
czarnych jagódTortownicę o średnicy 28 cm wysmarować miękkim
masłem, rozpiąć obręcz, dno wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, pozostawiając brzegi papieru na zewnątrz formy. Dno posmarować miękkim
masłem. Piekarnik nagrzać do 160 stopni.Ciasto:
Czekoladę połamać na kosteczki, włożyć do rondelka razem z
masłem. Dodać
kawę rozpuszczoną w 125 ml zimnej
wody. Podgrzewać na malutkim ogniu, aż składniki zaczną się roztapiać. Odstawić z ognia i mieszać aż składniki całkowicie się roztopią, w razie konieczności znów ustawić rondelek na ogniu. Nie podgrzewać za bardzo masy.
Mąkę przesiać do misy razem z
solą,
proszkiem do pieczenia,
sodą oczyszczoną i
kakao. Dokładnie wymieszać z
brązowym cukrem.
Jajka wbić do czystej miski i roztrzepać mikserem na jednolitą masę (nie ubijać). Wymieszać z
maślanką. Delikatnie wymieszać łyżką masę z
czekolady,
mąkę z dodatkami i masę z
jajek. Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 godzinę i 25 minut. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy jest już suchy. Na wierzchu ciasta powstanie bardziej twarda skorupka, a całe ciasto może się troszkę zapaść. Jest to zjawisko normalne. Ciasto ostudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia i stężenia. Przekroić na 3 blaty (ciasto najlepiej przekroić gdy jest dobrze zastygnięte i chłodne). Przygotować przełożenie: Zimną kremówkę ubijamy na sztywno z
cukrem waniliowym, dodajemy
serek mascarpone, dokładnie mieszamy. Krem dzielimy na trzy części, przekładamy nim tort. Na drugi w kolejności
czekoladowy blat wykładamy najpierw
dżem porzeczkowy, dopiero na
dżem kładziemy krem. Na ostatniej warstwie kremu układamy
borówki.