ßßß
Piękny, bożonarodzeniowy przysmak - pyszne, wartościowe bakalie zapieczone w formie keksu, ale bez dodatku mąki i masła czy cukru. Samo zdrowie, cała masa Waszych ulubionych orzechów i suszonych owoców! Taki blok bakaliowy oprószony (wyjątkowo w Boże Narodzenie) cukrem pudrem, będzie wspaniale wyglądał na świątecznym stole. A co najważniejsze - nie sprawi Wam kłopotu przy krojeniu, bo jest naprawdę zwarty. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego keksu, na pewno o niebo zdrowsza i pożywniejsza i, jak dla mnie, milion razy smaczniejsza!:)) Blok możecie przygotowywać przez okrągły rok, za każdym razem komponując inny zestaw bakalii:)) Pamiętajcie, aby kupować bakalie niesiarkowane. Ja zawsze zaopatrzam się w tego typu produkty w ekologicznym sklepie, dla spokoju ducha:) Na Święta polecam Wam dodać odrobinę przyprawy piernikowej do bakalii, poza sezonem oczywiście darujcie sobie jej dodatek:) Przepis zaczerpnęłam (i lekko zmodyfikowałam) z tej strony. Koniecznie wypróbujcie!SKŁADNIKI:600 g bakalii ( u mnie orzechy włoskie, orzechy nerkowca, migdały, morele suszone, wiśnie kandyzowane, śliwki suszone,żurawina)2,5 łyżki miodu naturalnego3 jajka50 g zblendowanych fig suszonychziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego1 łyżka powideł śliwkowych (opcjonalnie)2 łyżeczki przyprawy piernikowej (opcjonalnie)WYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 185 stopni C.Orzechy, migały i suszone owoce pokrój na mniejsze kawałki.Dodaj do nich jajka, zblendowane figi oraz miód i ziarenka z laski wanilii lub cukier wanilinowy.Dosyp opcjonalnie przyprawę piernikową i dodaj (opcjonalnie) powidła śliwkowe i zamieszaj dokładnie całość.Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut . W międzyczasie sprawdź czy blok za bardzo się nie rumieni. Jeśli tak to przykryj keksówkę folią. Piecz przez kolejne 10-15 minut, aż masa będzie stała - po przechyleniu keksówki masa nie będzie przelewała się na boki.Wyjmij keksówkę z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.Blok możesz przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprósz go cukrem pudrem (w wersji na Boże Narodzenie). Poza Świętami cukier puder nie jest wskazany:)) Gotowe! Smacznego!