Wykonanie

Piękny, bożonarodzeniowy przysmak - pyszne, wartościowe
bakalie zapieczone w formie keksu, ale bez dodatku
mąki i
masła czy
cukru. Samo zdrowie, cała masa Waszych ulubionych
orzechów i
suszonych owoców! Taki blok
bakaliowy oprószony (wyjątkowo w Boże Narodzenie)
cukrem pudrem, będzie wspaniale wyglądał na świątecznym
stole. A co najważniejsze - nie sprawi Wam kłopotu przy krojeniu, bo jest naprawdę zwarty. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego keksu, na pewno o niebo zdrowsza i pożywniejsza i, jak dla mnie, milion
razy smaczniejsza!:)) Blok możecie przygotowywać przez okrągły rok, za każdym razem komponując inny zestaw
bakalii:)) Pamiętajcie, aby kupować
bakalie niesiarkowane. Ja zawsze zaopatrzam się w tego typu produkty w ekologicznym sklepie, dla spokoju ducha:) Na Święta polecam Wam dodać odrobinę
przyprawy piernikowej do
bakalii, poza sezonem oczywiście darujcie sobie jej dodatek:) Przepis zaczerpnęłam (i lekko zmodyfikowałam) z tej strony. Koniecznie wypróbujcie!SKŁADNIKI:600 g
bakalii ( u mnie
orzechy włoskie,
orzechy nerkowca,
migdały,
morele suszone,
wiśnie kandyzowane,
śliwki suszone,
żurawina)2,5 łyżki
miodu naturalnego3
jajka50 g zblendowanych fig suszonychziarenka z 1
laski wanilii lub 1 łyżeczka
cukru wanilinowego1 łyżka
powideł śliwkowych (opcjonalnie)2 łyżeczki
przyprawy piernikowej (opcjonalnie)WYKONANIE:Piekarnik nagrzej do temperatury 185 stopni C.
Orzechy, migały i
suszone owoce pokrój na mniejsze kawałki.Dodaj do nich
jajka, zblendowane
figi oraz
miód i ziarenka z
laski wanilii lub
cukier wanilinowy.Dosyp opcjonalnie
przyprawę piernikową i dodaj (opcjonalnie)
powidła śliwkowe i zamieszaj dokładnie całość.Przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut . W międzyczasie sprawdź czy blok za bardzo się nie rumieni. Jeśli tak to przykryj keksówkę folią. Piecz przez kolejne 10-15 minut, aż masa będzie stała - po przechyleniu keksówki masa nie będzie przelewała się na boki.Wyjmij keksówkę z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.Blok możesz przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprósz go
cukrem pudrem (w wersji na Boże Narodzenie). Poza Świętami
cukier puder nie jest wskazany:)) Gotowe! Smacznego!
