Wykonanie
Siedzenie w domu w oczekiwaniu na zabieg rekonstrukcji kości jarzmowej ma swoje dobre strony. Brak możliwości udania się na większe zakupy powoduje u mnie wzmożone kombinowanie jak wykorzystać to co mam dostępne w swojej kuchni.Powstało już kilka smacznych propozycji, to czego nie zdarzę zamieścić postaram się uzupełnić będąc w szpitalu ( mam nadzieję że mój stan na to pozwoli)Dziś mam dla Was przepis na ciasto, które powiano przypaść do gusty wszystkim tym którzy zdrowo się odżywiają, są na diecie albo myślą o zgubieniu kilku kilogramów na wiosnę, a nie potrafią zrezygnować ze słodkości..
Otrębowe ciasto
figowo daktylowe, chrupiąca skórka miękki treściwy środek.Bardzo sycące.Proporcję na tortownicę 22 cm

250g
płatków owsianych (zmielonych ma
make)250g
otrębów owsianych ze
śliwką (granulowanych(zmielonych na
mąkę)5
jajek150g suszonych fig150g
suszonych daktyli150 g innych dowolnych
bakalii ( u mnie
orzech rodzynki śliwki suszone i
żurawina)4
jajka3 łyki
miodu150ml dowolnego soku ( u mnie
jabłko wiśnia )
Bakalie kroimy drobno i zalewamy
sokiem pozostawiamy do namoczenia ok godziny.Następnie odcedzamy Wszystkie składniki miksujemy razem do połączenia składników.Gotowe ciasto przekładamy do foremki włożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy 175 st 35 minut a następnie 10 min w 150. Smacznego


