ßßß
Takiej sałatki owocowej jeszcze nie jedliście:) Jest wyjątkowa, bardzo jesienna, pięknie pachnie prażonymi owocami, słonecznikiem i chrupiącymi płatkami owsianymi, które ogrzane na patelni uwalniają wspaniały orzechowy aromat. Do tego soczyste mandarynki, żurawina, orzechy włoskie i bardzo zdrowe siemię lniane. Miękkie owoce i chrupiące dodatki wspaniale się łączą. Sałatka ta idealnie nadaje się na zdrowe śniadanie albo jako przekąska w ciągu dnia. Możecie zabrać ją do pracy lub zapakować swoim dzieciom do szkoły. Moja jesienna sałatka owocowa zaskakuje swoim smakiem, musicie koniecznie ją przygotować w domu:)SKŁADNIKI (na 2-3 porcje):1 duże jabłko1 duża gruszka1 mała puszka mandarynek (lub 2 świeże mandarynki)4 łyżki suszonej żurawiny3 łyżki płatków owsianych górskich (błyskawicznych)1,5 łyżki słonecznika (łuskanego)2 łyżki siekanych orzechów włoskich (lub innych ulubionych)1 łyżeczka siemienia lnianego (opcjonalnie)1 łyżeczka masła1 łyżeczka brązowego cukruWYKONANIE:Na patelni upraż przez 2-3 minuty słonecznik z płatkami owsianymi, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Przesyp na talerzyk i pozostaw do ostygnięcia.Jabłko i gruszkę umyj , osusz i obierz ze skórki. Pokrój w większą kostkę.Na patelni rozpuść masło z cukrem i wrzuć na to pokrojone jabłko i gruszkę. Wymieszaj delikatnie, aby wszystkie kawałki owoców obtoczyć w powstałym "sosie". Praż owoce na patelni przez około 3-4 minuty, aż odrobinkę zmiękną.Po tym czasie przerzuć je do miski. Dodaj odsączone z zalewy mandarynki, suszoną żurawinę, posiekane orzechy i siemię lniane. Wszystko delikatnie wymieszaj. Rozdziel do pucharków lub miseczek. Gotowe! Smaczne go!