Wykonanie
Dziś na obiadek moja zupka jarzynowa. Moja córeczka twierdzi, że była jarzyrzynowa. Ale i tak jej smakowała :)

Potrzebne będzie:2 szt. udka na
wywar2 szt. rosołki
Winiary Drobiowekilka ziaren
pieprzuziele angielskiemrożonka warzywna (ja miałam z
brukselką, i
fasolką szparagową,
brokułem i
kalafiorem)
śmietana 18%1 szt. woreczek
ryżuPrzygotowanie:Zaczynamy od
wywaru. Po oczyszczeniu udek zalewamy je
wodą do pierwszego zagotowania. Następnie zbieramy szumowinę (pianę powstałą podczas gotowania). Później dodajemy 2 rosołki,
ziele angielskie,
pieprz oraz wsypujemy mrożonkę. Tym razem nie miałam świeżych warzyw. Jutro wybieram się na targ, aby się zaopatrzyć. Dobrze, że można wykorzystać półprodukty :) Wszystko gotujemy do miękkości. Na koniec zabielamy wszystko
śmietaną. Ja nie dodawałam tym razem
mąki, ale także możecie to zrobić wtedy
śmietana się tak nie oddziela od
wywaru. 2 łyżki
mąki i 1/2 szklanki
wody rozmieszać i wlać do
wywaru, a następnie
śmietanę (pamiętajmy aby
śmietanę rozmieszać z odrobiną ciepłego
wywaru). Po zabieleniu zupy gotujemy na małym ogniu około 15 minut i gotowe.Ja
ryż gotuję osobno i później wsypuję do zupy.

SMACZNEGO!!!