ßßß Cookit - przepis na Chrupiące muszle makaronowe ze słodko-kwaśnym nadzieniem z dyni.

Chrupiące muszle makaronowe ze słodko-kwaśnym nadzieniem z dyni.

nazwa

Wykonanie

Przepyszne za skoczenie czyli dynia w wersji słodko-kwa śnej. Banalna i szybka do przygotowania (gdy mamy pod ręką puree) przepis jest bardzo uniwersal ny i na pewno na stałe zagości w moim jesiennym zestawie ekspresowych makaronów.
* Kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.
Składniki na 2 porcje.
► m akaron lumaconi [100 g suchego makaronu]
surowa dynia [ 500 g ]
sok z cytryn y [ 2 łyżk i ]
cebula [100 g/ 1 sztu ka]
bułka tarta [8 g/ 1 ły żka]
olej rzepakowy [5 g / łyżeczka]
sól morska [łyżeczka]
liść laurowy [2 sztuki]
papryka słodka [1/2 łyżeczki]
Dynię pokroić w średniej wielkości kawałki i piec w 200 stopniach aż do momentu, gdy miąższ będzie miękki (u mnie ok. 30 min). Wyjąć z piekarnika, przestudzić i obrać ze skóry.
Upieczoną dynię zblendować na puree.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na łyżeczce oleju z dodatkiem liści laurowych i połowy soki, aż do skarmelizowania.
Ugotować makaron al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Puree połączyć z sokiem z cytryny, cebulą (wyjąć liść laurowy), pozostałą solą i papryką. Wymieszać.
Nadziać makaron farszem. W tym momencie można podać makaron jeśli zależy nam na żywym pomarańczowym kolorze sosu i miękkiej konsystencji makaronu. Farsz można też użyć jako sos do jakiegokolwiek typu makaronu, świetnie sprawdzi się do spaghetti, penne i tagiatelle.
Ja zdecydowałam się zapiec makaron, żeby muszelki nabrały chrupkości i żeby można je było podawać jako przystawkę. W tym celu makaron należy umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać z wierzchu bułką tartą i delikatnie skropić odrobiną oleju czy oliwy. Przed podaniem można je też posypać parmezanem bądź innym twardym dojrzewającym serem.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/10/chrupiace-muszle-makaronowe-ze-sodko.html