Wykonanie
Przepyszne za skoczenie czyli
dynia w wersji słodko-kwa śnej.
Banalna i szybka do przygotowania (gdy mamy pod ręką puree) przepis jest bardzo uniwersal ny i na pewno na stałe zagości w moim jesiennym zestawie ekspresowych
makaronów.* Kalorie i makroskładniki dla 1 porcji.Składniki na 2 porcje.► m
akaron lumaconi [100 g suchego
makaronu]►
surowa dynia [ 500 g ]►
sok z cytryn y [ 2 łyżk i ]►
cebula [100 g/ 1 sztu ka]►
bułka tarta [8 g/ 1 ły żka]►
olej rzepakowy [5 g / łyżeczka]►
sól morska [łyżeczka]►
liść laurowy [2 sztuki]►
papryka słodka [1/2 łyżeczki]
Dynię pokroić w średniej wielkości kawałki i piec w 200 stopniach aż do momentu, gdy miąższ będzie miękki (u mnie ok. 30 min). Wyjąć z piekarnika, przestudzić i obrać ze skóry.Upieczoną
dynię zblendować na puree.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na łyżeczce
oleju z dodatkiem
liści laurowych i połowy
soki, aż do skarmelizowania.Ugotować
makaron al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.Puree połączyć z
sokiem z cytryny,
cebulą (wyjąć
liść laurowy), pozostałą
solą i
papryką. Wymieszać.Nadziać
makaron farszem. W tym momencie można podać
makaron jeśli zależy nam na żywym
pomarańczowym kolorze sosu i miękkiej konsystencji
makaronu. Farsz można też użyć jako sos do jakiegokolwiek typu
makaronu, świetnie sprawdzi się do spaghetti, penne i tagiatelle.Ja zdecydowałam się zapiec
makaron, żeby muszelki nabrały chrupkości i żeby można je było podawać jako przystawkę. W tym celu
makaron należy umieścić w naczyniu żaroodpornym, posypać z wierzchu
bułką tartą i delikatnie skropić odrobiną
oleju czy
oliwy. Przed podaniem można je też posypać
parmezanem bądź innym twardym
dojrzewającym serem.