Wykonanie
             Makrelę
Makrelę my Polacy kochamy wędzoną. Brasileiro patrzy zawsze jednak z pewną rezerwą na ten sposób podawania 
ryby a i zapach nie wywołuje w nim euforii. Mając jednak na względzie że 
ryba to samo zdrowie zaproponował podać ją na swój brazylijski sposób.Wyszło oczywiście jak zawsze przepysznie, dlatego tez przepis pojawia się na blogu:Składniki na przygotowanie 
ryby:- 3 świeże lub mrożone 
makrele- 
cytryna- 
bułka tarta- 
sól, kumin, 3 ząbki 
czosnkuSkładniki na 
przyprawę do ryby:- suszone 
papryczki chilli np. pepperoncini,- 
sól,- pół 
cebuli,- 
pomidor,- pół 
cytrynyPrzygotowanie 
ryby:Bierzemy 
makrele, nacinamy środek i wyrzucamy z "wnętrzności". Następnie myjemy 
ryby nacierając je 
cytryną. Nacinamy delikatnie zewnętrzną część 
ryby i nacieramy 
przyprawą z 
soli (zawsze wg uznania), 1 łyżki kuminu i 3 ząbków 
czosnku. Nacieramy zarówno wewnątrz jak i zewnątrz. Odstawiamy na 20 minut i obtaczamy w 
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym 
oleju, przekładając z 
boku na bok.Aby 
ryba nie była zbyt tłusta wycieramy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym.


Przygotowanie 
przyprawy:Papryczki i 
sól ucieramy w moździerzu i mieszamy z 
sokiem z połowy 
cytryny. Następnie kroimy 
pomidora i 
cebulę w drobną kostkę i dodajemy do przypraw.
Rybę podawać możemy z 
ryżem lub też 
fasolą oczko na którą przepis znajdziecie na naszym blogu.SMACZNEGO!!!
