Wykonanie
Makrelę my Polacy kochamy wędzoną. Brasileiro patrzy zawsze jednak z pewną rezerwą na ten sposób podawania
ryby a i zapach nie wywołuje w nim euforii. Mając jednak na względzie że
ryba to samo zdrowie zaproponował podać ją na swój brazylijski sposób.Wyszło oczywiście jak zawsze przepysznie, dlatego tez przepis pojawia się na blogu:Składniki na przygotowanie
ryby:- 3 świeże lub mrożone
makrele-
cytryna-
bułka tarta-
sól, kumin, 3 ząbki
czosnkuSkładniki na
przyprawę do ryby:- suszone
papryczki chilli np. pepperoncini,-
sól,- pół
cebuli,-
pomidor,- pół
cytrynyPrzygotowanie
ryby:Bierzemy
makrele, nacinamy środek i wyrzucamy z "wnętrzności". Następnie myjemy
ryby nacierając je
cytryną. Nacinamy delikatnie zewnętrzną część
ryby i nacieramy
przyprawą z
soli (zawsze wg uznania), 1 łyżki kuminu i 3 ząbków
czosnku. Nacieramy zarówno wewnątrz jak i zewnątrz. Odstawiamy na 20 minut i obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym
oleju, przekładając z
boku na bok.Aby
ryba nie była zbyt tłusta wycieramy nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym.
Przygotowanie
przyprawy:Papryczki i
sól ucieramy w moździerzu i mieszamy z
sokiem z połowy
cytryny. Następnie kroimy
pomidora i
cebulę w drobną kostkę i dodajemy do przypraw.
Rybę podawać możemy z
ryżem lub też
fasolą oczko na którą przepis znajdziecie na naszym blogu.SMACZNEGO!!!