Wykonanie

Składniki:
Biszkopt:5
jajek4 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliKrem:400 ml
mleka1
budyń waniliowy1
cukier waniliowy3-4 łyżki
kawy cappuccino (proszek)1 kostka
masła1 łyżka
cukru1/2 szklanki
wiśni z
syropuPoncz do nasączenia
biszkoptów:400 ml wrzątku1 łyżka
kawy rozpuszczalnej6-7 łyżek proszku
cappuccinoDodatkowo:paczka okrągłych
biszkoptówtarta gorzka czekoladaSposób wykonania:1. Robimy
biszkopt:
białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy
cukier, a
potem żółtka. Następnie dodajemy
mąki z
proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę (36x24cm) i pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzimy kroimy ciasto na dwa blaty.2.
Mleko (część zostawiamy do wymieszania z
budyniem) zagotowujemy z
cukrami, dodajemy
budyń rozmieszany w pozostały
mleku. Gotujemy i mieszamy, aż zgęstnieje. Studzimy.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy stopniowo zimny
budyń. Jak krem będzie gładki stopniowo dodajemy
kawę cappuccino w proszku. Odkładamy 2 łyżki kremu na wierzch ciasta, a do pozostałej części dodajemy
wiśnie i delikatnie mieszamy.3.
Kawę rozpuszczalną i
cappuccino zalewamy wrzątkiem, studzimy.4. Przekładamy ciasto: spód lekko nasączamy ponczem, wykładamy 1/2 kremu z
wiśniami, na krem wykładamy okrągłe
biszkopty namoczone w ponczu i resztę kremu z
wiśniami. Całość przykrywamy
biszkoptem, lekko go nasączamy i wykładamy cienko krem bez
wiśni. Całość posypujemy tartą
gorzką czekoladą.5. Ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.Smacznego!!!