ßßß Cookit - przepis na Babka z makiem na białkach

Babka z makiem na białkach

nazwa

Wykonanie

Czasami zostają mi niewykorzystane białka z kruchego ciasta. Zazwyczaj je zamrażam, ale tym razem pokusiłam się o przygotowanie takiej piegowatej babki. Wierzch można udekorować polewą.
Składniki:
4 białka (ja miałam 3 duże białka z dużych wiejskich jaj)
3/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml oleju
3-4 łyżki suchego maku
olejek arakowy lub rumowy
Sposób wykonania:
1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści.
2. Następnie dodajemy olej i olejek arakowy lub rumowy i mieszamy na najmniejszych obrotach.
3. Na koniec partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i delikatnie mieszamy.
4. Blaszkę ( na babkę lub keksówkę) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut (do suchego patyczka).
5. Gotową wystudzaną babkę można polać polewą.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/12/babka-z-makiem-na-biakach.html