ßßß

Składniki:4 białka (ja miałam 3 duże białka z dużych wiejskich jaj)3/4 szklanki cukru1 i 1/2 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 ml oleju3-4 łyżki suchego makuolejek arakowy lub rumowySposób wykonania:1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści.2. Następnie dodajemy olej i olejek arakowy lub rumowy i mieszamy na najmniejszych obrotach.3. Na koniec partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak i delikatnie mieszamy.4. Blaszkę ( na babkę lub keksówkę) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut (do suchego patyczka).5. Gotową wystudzaną babkę można polać polewą.Smacznego!!!