Wykonanie
Czasami zostają mi niewykorzystane
białka z kruchego ciasta. Zazwyczaj je zamrażam, ale tym razem pokusiłam się o przygotowanie takiej piegowatej babki. Wierzch można udekorować polewą.


Składniki:4
białka (ja miałam 3 duże
białka z dużych wiejskich jaj)3/4 szklanki
cukru1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 ml
oleju3-4 łyżki suchego
makuolejek arakowy lub
rumowySposób wykonania:1.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli. Dodajemy
cukier i dalej ubijamy, aż
cukier się rozpuści.2. Następnie dodajemy
olej i
olejek arakowy lub
rumowy i mieszamy na najmniejszych obrotach.3. Na koniec partiami dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz suchy
mak i delikatnie mieszamy.4. Blaszkę ( na babkę lub keksówkę) smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą. Wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut (do suchego patyczka).5. Gotową wystudzaną babkę można polać polewą.Smacznego!!!