Wykonanie
W sezonie karnawałowym smażymy mnóstwo pączków i
faworków.Często się później zastanawiamy co zrobić z
białkami, które nam zostały?Ja już mam odpowiedź na to pytanie!Brzmi ona: zrób pieguska na białkach!Piegusek to pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu babka na samych białkach z dodatkiem
maku i
kokosu.Wspaniale pachnie i jeszcze lepiej smakuje!Przynajmniej raz do roku należy nam się taki smakołyk, bo na prawdę warto!

Potrzebujemy:1 szklankę
mąki pszennej7 - 8
białek125 g
margaryny3/4 szklanki
cukru1/2 szklanki mielonego
maku1/2 szklanki
kokosu1 łyżeczkę
proszku do pieczeniaolejek migdałowy lub
rumowy (opcjonalnie)Krok po kroku:Piekarnik rozgrzewamy do 180 ◦C.
Margarynę roztapiamy i studzimy.
Mąkę i proszek przesiewamy, dodajemy
kokos i
mak. Zalewamy ostudzoną
margaryną i dodajemy olejek (opcjonalnie).
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę i delikatnie łączymy z
ciastem.Małą keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy
bułką tartą i wlewamy do niej ciasto.Pieczemy przez 50 minut.Podajemy obsypaną
cukrem pudrem lub udekorowaną
czekoladą lub lukrem.Smacznego! :-)



Foto made by Z. <3