Wykonanie
Miałam w zamrażalniku jeszcze kilka
białek po pączkach. Stąd też pomysł, aby pokazać Wam babkę na białkach. Przepis znalazłam u Arabeski, a ona u Martex . Lekko zmodyfikowałam przepis, bo nie chciałam dodawać
cynamonu. Pomyliłam się też w ilości
kakao, ale myślę, że nie szkodzi. Babka jest bardzo łatwa w wykonaniu, w sam raz na Wielkanoc.

Składniki:4
białka (140 g)150 g
cukru290 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia125 ml
oleju125 ml
mleka1,5 łyżeczki
kakao (w oryginale łyżka)Wykonanie:
Białka ubić aż będą sztywne. Pod koniec ubijania dodawać
cukier nie przerywając ubijania.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski. Do ubitej piany dodać stopniowo
mleko,
olej i przesianą
mąkę. Całość delikatnie połączyć. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać
kakao i wymieszać.Formę z kominkiem nasmarować
masłem i wysypać
mąką. Przekładać na zmianę ciasto ciemne i jasne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.