Wykonanie
Gdy zostaną nam
białka, można zrobić świetne, nadzwyczaj puszyste
waniliowe placuszki. Jestem pewna, że spodobają się i posmakują każdemu :)
Składniki na ok. 15 małych placków :3
białka3/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
cukru waniliowego2 płaskie łyżki
cukru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo:szczypta
soliolej do smażeniaPrzygotowanie :
Białka z
solą ubijam na sztywną pianę, ubijając dodaję
cukier waniliowy i zwykły. Jeszcze chwilę ubijam, po czym stopniowo wsypuję
mąkę z
proszkiem do pieczenia i mieszam łyżką do połączenia się składników (ciasto w tym momencie opadnie, nie należy się tym przejmować). Rozgrzewam
olej na patelni i za pomocą dwóch łyżek wykładam małe okrągłe placuszki. Smażę je z obu stron na rumiano - uwaga, ogień nie może być zbyt duży, bo łatwo się przypalają. Podaję z
cukrem pudrem.Przepis autorski.