Wykonanie
Zapraszam na pyszny bigos z
młodej kapusty, taki jaki lubię najbardziej. Sugerowałam się przepisem na klasyczną
młodą kapustę z
kiełbasą.
Składniki:główka
młodej kapusty2
cebule1 pęczek
koperku1-2 laski
kiełbasy2-3 łyżki
koncentratu pomidorowego1
kostka rosołowa1 łyżeczka
cukruZasmażka: zasmażka: 3 łyżki
masła i 2 łyżki
mąkisól,
pieprz, ewentualnie ulubione
przyprawySposób przygotowania:1.
Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka, wlać na dno pół centymetra
wody, dusić.2.
Cebulę dowolnie pokroić, dodać do
kapusty i całość zamieszać. W tym momencie dodać również pół posiekanego pęczka
koperku,
kostkę rosołową i
pieprz. Dusić, aż
kapusta zmniejszy swą objętość.3. W międzyczasie
kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do
kapusty, dusić, aż
woda wyparuje z
kapusty, następnie dodać
koncentrat pomidorowy,
cukier, ewentualnie
sól i inne
przyprawy.4. Zrobić zasmażkę: na rozgrzanym
maśle zrumienić
mąkę i dodać całość do
kapusty, zamieszać, aż bigos zgęstnieje. Na koniec dodać pozostałą część siekanego
koperku i całość dusić jeszcze 5 minut.5. Bigos podawać z
pieczywem lub młodymi ziemniaczkami.Smacznego :)