ßßß
 
            
         Składniki:4 różne galaretki (u mnie cytrynowa, wiśniowa, agrestowa i truskawkowa)pół litra śmietany 30%1 cukier waniliowybiszkopty do wyłożenia
Składniki:4 różne galaretki (u mnie cytrynowa, wiśniowa, agrestowa i truskawkowa)pół litra śmietany 30%1 cukier waniliowybiszkopty do wyłożenia Sposób przygotowania:1. Dwie galaretki, wiśniową i agrestową, rozpuszczamy w osobnych naczyniach w 1 szklance wody. Studzimy i wkładamy do lodówki. Kiedy stężeją wyjmujemy z naczyń i kroimy w mniejsze kawałki, np. w kostkę.2. Pozostałe dwie galaretki, cytrynową i truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance wody w osobnych naczyniach i chłodzimy (nie powinny być tężejące).3. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru waniliowego. Powoli wlewamy do śmietany zimną galaretkę cytrynową i mieszamy do dokładnego połączenia.4. Tortownicę zwilżamy i wykładamy starannie folią spożywczą. Na dnie układamy biszkopty. Na biszkopty wykładamy pokrojone w kostki galaretki i zalewamy śmietaną. Wkładamy do lodówki na 10-15 minut, by masa trochę stężała, po czym wylewamy na wierzch zimną truskawkową galaretkę.5. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Sposób przygotowania:1. Dwie galaretki, wiśniową i agrestową, rozpuszczamy w osobnych naczyniach w 1 szklance wody. Studzimy i wkładamy do lodówki. Kiedy stężeją wyjmujemy z naczyń i kroimy w mniejsze kawałki, np. w kostkę.2. Pozostałe dwie galaretki, cytrynową i truskawkową rozpuszczamy w 1 szklance wody w osobnych naczyniach i chłodzimy (nie powinny być tężejące).3. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru waniliowego. Powoli wlewamy do śmietany zimną galaretkę cytrynową i mieszamy do dokładnego połączenia.4. Tortownicę zwilżamy i wykładamy starannie folią spożywczą. Na dnie układamy biszkopty. Na biszkopty wykładamy pokrojone w kostki galaretki i zalewamy śmietaną. Wkładamy do lodówki na 10-15 minut, by masa trochę stężała, po czym wylewamy na wierzch zimną truskawkową galaretkę.5. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Śmietanowca robiłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Smacznego :)
Śmietanowca robiłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Smacznego :)