Wykonanie
W taką mroźną zimę takie
ciasto drożdżowe to prawdziwy skarb. Przepis znalazłam na blogu Okruszki. Wyszło wyśmienite!

Składniki:50g świeżych
drożdży3/4 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukrucukier waniliowy lub
olejek waniliowy do smaku2
jajkapół kostki
masłapół kilo
mąkiKruszonka:50g
mąki2 łyżki
cukru30g zimnego
masła+ puszka
ananasaSposób przygotowania:1. W dużej misce układamy kolejno: rozdrobnione
drożdże,
cukier, roztrzepane
jajka,
masło starte na tarce i zalewamy bardzo ciepłym
mlekiem. Nie mieszamy! Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 4 godziny w ciepłe miejsce.2. Po tym czasie do rozczynu dodajemy przesianą
mąkę, mieszamy najpierw drewnianą łyżką i chwilę zagniatamy ciasto ręką. Ciasto jest luźne. Odstawiamy ciasto na chwilę (10 minut wystarczy).3. W międzyczasie z podanych składników robimy kruszonkę.4. Ciasto wykładamy do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy kawałki
ananasa (wcześniej odsączamy krążki
ananasa na papierze, by nie było w nich za dużo soku i dowolnie kroimy). Na
owoce rozkładamy kruszonkę.5. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez 45 minut. Po tym czasie zostawiamy ciasto jeszcze na jakiś czas w piekarniku (u mnie 15 minut).

SMACZNEGO :)Źródło: Okruszki