ßßß
Składniki:50g świeżych drożdży3/4 szklanki mleka3/4 szklanki cukrucukier waniliowy lub olejek waniliowy do smaku2 jajkapół kostki masłapół kilo mąkiKruszonka:50g mąki2 łyżki cukru30g zimnego masła+ puszka ananasaSposób przygotowania:1. W dużej misce układamy kolejno: rozdrobnione drożdże, cukier, roztrzepane jajka, masło starte na tarce i zalewamy bardzo ciepłym mlekiem. Nie mieszamy! Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum 4 godziny w ciepłe miejsce.2. Po tym czasie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę, mieszamy najpierw drewnianą łyżką i chwilę zagniatamy ciasto ręką. Ciasto jest luźne. Odstawiamy ciasto na chwilę (10 minut wystarczy).3. W międzyczasie z podanych składników robimy kruszonkę.4. Ciasto wykładamy do małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy kawałki ananasa (wcześniej odsączamy krążki ananasa na papierze, by nie było w nich za dużo soku i dowolnie kroimy). Na owoce rozkładamy kruszonkę.5. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez 45 minut. Po tym czasie zostawiamy ciasto jeszcze na jakiś czas w piekarniku (u mnie 15 minut).
SMACZNEGO :)Źródło: Okruszki