Do zrobienia tych śledzików zachęcił mnie przepis pani Grażynki. Są naprawdę pyszne. Jedyna zmiana jaką dokonałam w przepisie to zmiana ilości składników. Polecam serdecznie!Składniki:40 dag śledzi typu matias1 duża cebulapół słoika ogórków konserwowych (korniszonych)3 łyżki posiekanej natki pietruszki1/4 szklanki olejuok. 1 szklanki pikantnego keczupu2 łyżeczki musztardypieprz do smaku3 zmiażdżone ząbki czosnkucukier do smakuSposób przygotowania:1. Śledzie moczymy w wodzie lub mleku przez 1-2 godziny. Kroimy w paski.2. Ogórki kroimy w paski, cebulę w cienkie piórka. Cebulę solimy, gnieciemy, odstawiamy na 10-15 minut by zmiękła.3. Przygotować sos: wymieszać keczup, olej, musztardę i czosnek.4. Wszystko ze sobą połączyć, dodać posiekanej natki pietruszki, wymieszać. Doprawić cukrem i pieprzem.5. Odstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się przegryzły.SMACZNEGO :)Źródło: Buniabaje w kuchni