ßßß
Składniki:Ciasto ciemne:2 szklanki mąki1 szklanka cukru pudru3 łyżki kakao2 łyżki dowolnego dżemu lub powideł1 szklanka mleka2 jajkapół margaryny1 łyżeczka sodyCiasto serowe:1 kg sera (u mnie wiaderkowe, a w oryginale 1,5 kg sera)1 margaryna40 dag cukru1 budyń śmietankowy8 jajek2 łyżki kaszy mannySposób przygotowania:1. Przygotowujemy ciasto ciemne: margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy dżem, sodę, kakao i mąkę. Następnie wlewamy mleko. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Pieczemy przez 30 minut w 180°C. Po wystygnięciu ciasta kroimy je wzdłuż na 9 pasków.2. Przygotowujemy ciasto serowe: margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy ser i pozostałe składniki. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek.3. W blaszce ułożyć w równych odstępach 4 paski ciemnego ciasta. Wykładamy na to połowę sera. Na wierzch układamy pozostałe 5 pasków ciasta i zalewamy pozostałym serem. Pieczemy ok. 1 godziny.4. Przed podaniem posypałam sernik cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)