Wykonanie
Nie wyobrażam sobie, żeby na naszym świątecznym
stole zabrakło tego właśnie
chrzanu. Odkąd pamiętam zawsze moja babcia, a
potem i moja mama robiła (i nadal robi) ten
chrzan. Jest świetnym dodatkiem do
wędlin. Robimy go zawsze na Boże Narodzenie, a także na Wielkanoc. Serdecznie polecam!

Składniki:5 ugotowanych jaj (osobno
białka i
żółtka)50 dag
chrzanu (2 słoiczki)4-6 łyżek
śmietany lub
jogurtu naturalnegocukier do smakuSposób przygotowania:1.
Chrzan odciskamy na sitku z nadmiaru soku. Nie możemy jednak wycisnąć go maksymalnie ponieważ wtedy gotowy
chrzan będzie nieostry.2. Ugotowane
żółtka ucieramy ze
śmietaną lub
jogurtem naturalnym i
cukrem. Dodajemy starte na drobnych oczkach
białka jajek oraz odciśnięty wcześniej
chrzan. (można też całe ugotowane
jajka zmiksować ze
śmietaną blenderem). Wszystko starannie mieszamy i ewentualnie dodajemy
cukru jeśli jest za ostry lub
śmietany jeśli z kolei
chrzan jest zbyt zbity i gęsty.3. Gotowy
chrzan wkładamy do słoików po chrzanie lub do salaterki i kładziemy do lodówki by się przegryzł. Taki
chrzan możemy przechowywać w lodówce nie dłużej niż tydzień czasu. Podajemy jako dodatek do
wędlin.SMACZNEGO :)