Wykonanie

Ptasie mleczko to jedna z moich największych słabości jeśli chodzi o
słodycze. Niestety skład tego sklepowego woła o pomstę do nieba:
czekolada mleczna 30% (
cukier, tłuszcz
kakaowy,
mleko pełne w proszku, miazga
kakaowa,
serwatka w proszku (z
mleka), tłuszcz
mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa i E476, aromat),
cukier,
syrop glukozowy,
masło,
mleko zagęszczone słodzone, roztwór
cukru inwertowanego,
białko jaja w proszku, substancja żelująca (agar), aromaty, regulator kwasowości (kwas
cytrynowy), substancja konserwująca (E 202)Dużo
cukru, chemii, niezdrowego tłuszczu. Ale, ale jest na to rada - można je przecież zrobić samemu. Co ciekawe 100 g mleczka z tego przepisu to 250 kcal, podczas gdy dla porównania 100 g sklepowego ptasiego
mleczka kokosowego to ok. 450 kcal . Ograniczamy też ilość tłuszczu i węglowodanów (poniżej tabela porównująca obydwa rodzaje). No i co ważniejsze, składniki są znacznie zdrowsze niż w gotowcu, a koszt porównywalny. Warto więc robić
słodycze samemu - nic trudnego, a przynajmniej wiemy co jemy. No i chyba nie muszę dodawać, że jest pyszne i znika w mgnieniu oka :)SKŁADNIKI (10 kawałków wielkości tych ze zdjęcia, ok. 500 g):Mleczko:puszka (400 ml)
mleczka kokosowego2 łyżki
ksylitolu3 łyżeczki
żelatyny (lub agar)1 łyżeczka
soku z cytrynyopcjonalnie ziarenka z 1
laski waniliiPolewa:1 łyżka wrzącej
wody1 łyżka
ksylitolu30 g
oleju kokosowego nierafinowanego - powinien pachnieć
kokosem1 łyżka
kakao niesłodzonego1.
Mleczko kokosowe doprowadź do wrzenia w małym rondlu.2. Dodaj
żelatynę i
ksylitol, wymieszaj. Doprowadź ponownie do wrzenia, zdejmij z ognia, dodaj
wanilię i
sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.4. Odłóż do lekkiego wystygnięcia.5. Wlej masę do formy wyłożonej folią
śniadaniową (u mnie o wymiarach 19x13 cm)6. Włóż do lodówki aż stężeje.7. Przygotuj polewę - w kąpieli
wodnej rozpuść
ksylitol w łyżce
wody.8. Dodaj
olej kokosowy, a gdy się rozpuści zdejmij z ognia, dodaj przesiane przez sito
kakao i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej masy.9. Gdy polewa lekko przestygnie, posmaruj nią stężałe ptasie mleczko (najlepiej za pomocą pędzla).10. Włóż ponownie do lodówki aż wszystko zastygnie.11. Wyjmij delikatnie pociągając za rogi folii, następnie pokrój na dowolną ilość kawałków.SMACZNEGO!Energia(100 g)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik250 kcal3 , 9 g20 , 6 g15 , 8 g0 gPtasie
mleczko kokosowe ze sklepu450 kcal3 , 2 g23 g58 gb.d.
