Wykonanie

Wszyscy, którzy czytają mojego bloga regularnie wiedzą, że uwielbiam
kokosowy smak i zapach. Stąd moja miłość do
oleju kokosowego, mleczka, wiórków i tym podobnych. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na nieco podkręconą wersję batoników
kokosowych w
polewie czekoladowej . Dla przełamania dodałam odrobinę soku i
skórki z cytryny. Sprawdźcie sami jak wyszło i koniecznie
dajcie znać, czy smakowało. Z podanych proporcji wyszło mi 15 batoników, wielkością przypominających połówki Bounty.Składniki (15 sztuk):2,5 szklanki
wiórków kokosowychsok z połowy
cytryny2 łyżki
miodu2 łyżki
oleju kokosowegoPolewa:1,5 łyżeczki
ksylitolu1,5 łyżki
oleju kokosowego2 łyżki
kakao1 łyżka wrzącej
wodykilka kropli
soku z cytryny lubkilka kostek
gorzkiej czekolady o zawartości
kakao minimum 70%Do dekoracji:
skórka cytrynowakilka zmielonych
orzechów, np. włoskich

1. Wiórki wraz z pozostałymi składnikami zblenduj na gładką masę. Następnie mocno ugnieć rękoma i uformuj 15 małych batoników lub kulek. Staraj się, żeby były jak najbardziej "zbite".2. Ułóż na talerzu i włóż na kilka minut do zamrażarki (lub na kilkanaście do lodówki).3. W tym czasie przygotuj
polewę czekoladową. W kąpieli
wodnej rozpuść
ksylitol w łyżce
wody i
soku z cytryny.4. Dodaj
olej kokosowy, a gdy się rozpuści zdejmij z ognia, dodaj przesiane przez sito
kakao i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej masy.5. Wyjmij batony z lodówki i ułóż je ciasno koło siebie - będzie łatwiej pokryć je polewą.6. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj z góry batoniki polewą, następnie posyp
orzechami i
skórką cytrynową.7. Przechowuj w lodówce.Energia(1 batonik)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik167 kcal1 , 5 g15 g6 g1 , 6 g
