Wykonanie
Dzisiejsze ciasto to w zasadzie coś pomiędzy brownie a tradycyjnym wypiekiem. Dosyć gorzkie, przełamane kwaskowatym posmakiem
malin. Jest też na tyle ciężkie, że spokojnie można się najeść jednym kawałkiem ;)Składniki (10 porcji):350 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej2 miękkie
awokado100 g
gorzkiej czekoladypół szklanki mrożonych
malinpół szklanki
mleka roślinnego50 g (5 łyżek)
kakao niskotłuszczowego3 łyżeczki
miodu3 łyżeczki
oleju kokosowego3
jajka1 łyżka
sody oczyszczonejszczypta
soliPrzygotowanie:1.
Awokado przetnij na pół, wyjmij pestki i wydrąż łyżeczką miąższ.2. Dodaj
jajka i miksuj przez minutę.3. Dodaj
sodę oczyszczoną,
mąkę,
sól,
kakao,
mleko i
miód, następnie wymieszaj.4.
Czekoladę i
olej kokosowy rozpuść w rondelku, dolej do ciasta i zmiksuj.4. Masę przelej do formy o średnicy 25 cm. Na wierzchu ułóż zamrożone
maliny.5. Całość wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz ok. 35-40 minut (do suchego patyczka).6. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku na kilka minut, a
potem odstaw do ostygnięcia.Energia (1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik300 kcal8 , 7 g15 g34 g5 , 7 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)15 %17 , 4 %21 , 4 %12 , 6 %23 %