Wykonanie

Dziś zestaw obiadowy - porcja dostarcza 490 kcal, dlatego idealnie nadaje się dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy . Obiad, ze względu na wysoką zawartość
białka, jest bardzo sycący. Pamiętajcie, że nie trzeba rezygnować z frytek czy tłuszczu, żeby schudnąć. Wystarczy wybierać zdrowsze alternatywy, jak np. dzisiejsza propozycja.SKŁADNIKI (2 porcje):FRYTKI Z
BATATÓW (SŁODKICH
ZIEMNIAKÓW)200 g
batatów (lub zwykłych
ziemniaków)2 łyżeczki
olejudo posypania -
sól,
pieprz,
ostra paprykaGRILLOWANY
INDYK250 g
filetu z piersi indyka2 łyżeczki
olejusól,
pieprzCIECIERZYCA DUSZONA W POMIDORACH1
papryka zielona1 puszka
ciecierzycy (400 g, 240 g po odsączeniu)1 puszka
pomidorów krojonych (400g)1 mała
cebulałyżeczka
ostrej paprykiFRYTKI1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.2.
Bataty bardzo dokładnie wyszoruj (nie obieraj ze skórki) i pokrój w grube słupki, jak na frytki.3. W misce wymieszaj
olej z
przyprawami, wrzuć do tego frytki i ponownie wymieszaj.4. Piecz około 30 minut w piekarniku.GRILLOWANY
INDYK1.
Mięso dokładnie umyj, pokrój w plastry ok. 1,5 cm grubości.2. Każdy kawałek posyp
solą i
pieprzem. Trzymaj minimum 30 minut poza lodówką, powinno
mieć temperaturę pokojową.3. Rozgrzej patelnie grillową, spryskaj
olejem.4. Grilluj kilka minut z każdej strony, tak aby
mięso nie było zbyt twarde (ani surowe:)
CIECIERZYCA DUSZONA W POMIDORACH1.
Cebulę i
paprykę pokrój w kostkę (
cebulę znacznie drobniej)2. Wrzuć na patelnie, zalej
pomidorami i dopraw
solą i
pieprzem. Przykryj i duś na średnim ogniu ok. 10 minut, aż
papryka będzie miękka. Pod koniec duszenia dodaj
cieciorkę i duś jeszcze 5 minut.3. Odlej nadmiar
wody.SMACZNEGO!Energia (1 porcja)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik490 kcal36 , 6 g15 , 4 g53 , 3 g4 , 4 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)24 , 5 %73 %22 %20 %17 , 6 %
