ßßß
Krokiety zwykle kojarzą się z czymś ciężkim, tłustym, tuczącym, zarezerwowanym na świąteczne obżarstwo. Dziś pokażę Wam, jak odczarować tę potrawę i zrobić z niej dietetyczny obiad. Zamiast zwykłej mąki, użyłam pełnoziarnistej. Zamiast jajka i bułki tartej - białka i orzechów z otrębami, natomiast zamiast smażyć - piekłam. Kilka drobnych zmian, a danie zyskuje zupełnie nowe oblicze.Naleśniki (ok.8 sztuk)1,5 szklanki mąki orkiszowej (możecie użyć pszennej lub żytniej jeśli nie macie orkiszowej) pełnoziarnistej400 ml mleka 1,5%2 jajkaszczypta soliFarsz:Paczka szpinaku (450 g)300 g piersi z indyka2 ząbki czosnku2 łyżki jogurtu greckiegomozzarella (125 g)sól, pieprzDodatkowo:olej do smażenia2 białka jaj2 garście orzeszków ziemnych niesolonych, obranych3 łyżki otrębów owsianychWykonanie:Naleśniki:1. Wszystkie składniki wraz z 1/3 mleka zmiksować.2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (najlepiej użyć tego w sprayu pozwoli to zaoszczędzić ilość zużytego tłuszczu).3. Smażyć do zarumieniania z dwóch stron.Farsz:1. Czosnek pokroić w bardzo drobną kostkę, chwilę podsmażyć.2. Dodać szpinak i dusić pod przykryciem do odparowania wody. Równolegle na patelni bez tłuszczu poddusić do miękkości pokrojonego w drobną kostkę indyka.3. Wymieszać ze szpinakiem, dodać jogurt i doprawić do smaku.4. Odstawić do wystygnięcia pod przykrywką.Krokiety:1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.2. Na naleśniki nałożyć farsz, następnie kilka małych kawałków mozzarelli. Następnie zwinąć, najlepiej wg tego schematu.3. Przygotować 2 miski - w jednej białka jaj, w drugiej panierkę, czyli bardzo drobno pokruszone orzechy (najlepiej przykryć ściereczką i użyć młotka) oraz otręby.4. Obtaczać krokiety najpierw w białku, potem w panierce. Piec ok. 15-20 minut.1 krokiet zawiera:266 kcal; 22,5 g białka; 10 g tłuszczów; 22 g węglowodanów; 4,5 g błonnika