Wykonanie

Krokiety zwykle kojarzą się z czymś ciężkim, tłustym, tuczącym, zarezerwowanym na świąteczne obżarstwo. Dziś pokażę Wam, jak odczarować tę potrawę i zrobić z niej dietetyczny obiad. Zamiast zwykłej
mąki, użyłam pełnoziarnistej. Zamiast
jajka i
bułki tartej -
białka i
orzechów z
otrębami, natomiast zamiast smażyć - piekłam. Kilka drobnych zmian, a danie zyskuje zupełnie nowe oblicze.Naleśniki (ok.8 sztuk)1,5 szklanki
mąki orkiszowej (możecie użyć pszennej lub żytniej jeśli nie macie orkiszowej) pełnoziarnistej400 ml
mleka 1,5%2
jajkaszczypta
soliFarsz:Paczka
szpinaku (450 g)300 g piersi z
indyka2 ząbki
czosnku2 łyżki
jogurtu greckiegomozzarella (125 g)
sól,
pieprzDodatkowo:
olej do smażenia2
białka jaj2 garście
orzeszków ziemnych niesolonych, obranych3 łyżki
otrębów owsianychWykonanie:Naleśniki:1. Wszystkie składniki wraz z 1/3
mleka zmiksować.2. Na patelni rozgrzać odrobinę
oleju (najlepiej użyć tego w sprayu pozwoli to zaoszczędzić ilość zużytego tłuszczu).3. Smażyć do zarumieniania z dwóch stron.Farsz:1.
Czosnek pokroić w bardzo drobną kostkę, chwilę podsmażyć.2. Dodać
szpinak i dusić pod przykryciem do odparowania
wody. Równolegle na patelni bez tłuszczu poddusić do miękkości pokrojonego w drobną kostkę
indyka.3. Wymieszać ze
szpinakiem, dodać
jogurt i doprawić do smaku.4. Odstawić do wystygnięcia pod przykrywką.Krokiety:1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.2. Na naleśniki nałożyć farsz, następnie kilka małych kawałków
mozzarelli. Następnie zwinąć, najlepiej wg tego schematu.3. Przygotować 2 miski - w jednej
białka jaj, w drugiej panierkę, czyli bardzo drobno pokruszone
orzechy (najlepiej przykryć ściereczką i użyć młotka) oraz
otręby.4. Obtaczać krokiety najpierw w
białku,
potem w panierce. Piec ok. 15-20 minut.1 krokiet zawiera:266 kcal; 22,5 g
białka; 10 g tłuszczów; 22 g węglowodanów; 4,5 g błonnika
