Wykonanie
Dzisiaj proponuję
ciastka z
rabarbarem. Patrząc na użytą ilość
masła, można by pomyśleć, że nie do końca są zdrowe. Jeśli jednak podzielimy całość na 10 porcji, ilość tłuszczu nie jest zabójcza. Ze spokojem można sobie pozwolić na jedno, dwa
ciasteczka (które wcale nie są takie małe). Wg mnie warto trochę zgrzeszyć, bo
ciastka są przepyszne. Zostawiam Was z przepisem, a sama idę się rozkoszować długo oczekiwanym ochłodzeniem:)Składniki (10 sztuk):1 łodyga
rabarbaru125 g
serka białego (np. Philadelphia)100 g
masła w temperaturze pokojowej2 łyżki
cukrukilka kropli aromatu waniliowego/wanilia3/4 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania3 łyżki
dżemu truskawkowego niskosłodzonego2 łyżki
płatków migdałów1. Mieszamy
masło,
cukier,
serek i aromat na gładką masę.2. Dosypujemy
mąkę, formujemy kulę. Wkładamy na 20 minut do zamrażarki.3. Dzielimy ciasto na 10 kulek i wałkujemy, podsypując
mąką jeśli się klei. Powinny nam wyjść
ciastka o średnicy ok.8-9 cm.4. Zwijamy brzegi, smarujemy
dżemem, na wierzch układamy pokrojony
rabarbar.5. Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.6. Po upieczeniu posypujemy prażonymi na suchej patelni
migdałami.Ps. Ze względu na sezon użyłam
rabarbaru, ale panuje tutaj dowolność - z
gruszkami,
jabłkami czy
śliwkami ciastka będą równie dobre. Przepis zaczerpnięty (i zmodyfikowany) stąd .