Wykonanie

To jedna z moich ulubionych zup. W ogóle uwielbiam gęste zupy kremowe (obowiązkowo z grzankami) ale ta jest o tyle fajniejsza, że nie trzeba jej dodatkowo blendować bo przegotowany
groszek wystarczająco ją zagęszcza.Pracy przy niej wiele nie ma. Właściwie robi się sama. Pod względem produktów, też nie jest wymagająca. Śmiało można powiedzieć, że to danie dla zapracowanych albo tych lubiących mniej aktywną kuchnię:) Polecam szczególnie mamom:) Tu wystarczy uruchomić trym normalny czyli na dwie ręce (tryb "wszystko na raz" wymagający użycia większej ilości rąk oszczędzamy do bardziej zaawansowanych prac domowych);PPotrzebujemy:

opakowanie
groszku łuskanegobulin (ja staram się
mieć przygotowany
wywar z warzyw i np.
udka z kurczaka przyprawiony do smaku ale ostatecznie możecie zastosować rozpuszczoną w gorącej wodzie
kostkę rosołową).1-2
marchewki drobno posiekane
pieprzsólopcjonalnie ząbek
czosnku (ja nie zawsze
daję, bo ta zupa smakuje mi lepiej czystym
groszkiem).Do
bulionu dodajemy
groszek i gotujemy aż ziarenka się rozgotują i stworzą gęstą zawiesinę.Jeśli zupa stanie się zbyt gęsta dodajemy więcej
bulionu lub rozcieńczamy
wodą. Na koniec doprawiamy wg. własnego smaku.Polecam do niej własnej roboty grzanki (super do tego nadaje się średnio świeży
chleb, który kroimy w kostkę, rzucamy na gorącą
oliwę z oliwek lub
masło i rumienimy).Palce lizać:)