Wykonanie

W piątki obowiązkowo naleśniki i obowiązkowo z
serem. Przed samym podaniem polewamy je
truskawkami lub
malinami i takie są najlepsze!!! Dziś zaproponuję drugą opcję mimo iż sezon na świeże
truskawki już za nami (ale mrożone są prawie zawsze dostępne w pobliskim sklepie;)).Pamiętam, że jeszcze będąc studentką miałam problem z proporcjami w tak prostym cieście. Ile
mąki, le
mleka, ile
jajek aby wyszły cudownie elastyczne i cienkie naleśniki?W końcu trafiłam na przepis, który stosuję od dłuższego czasu i jeszcze się zdarzyło, żeby zawiódł...Aby przystąpić do robienia naleśnikowych placków musimy
mieć (na porcję ok 8 - 10 naleśników).1,5 szklanki
mąki1 szklanka
wodyniepełna szklanka
mleka (ok 3/4)2
jajkaszczypta
soliłyżeczka
cukrułyżka
oleju
Uwielbiam takie przepisy - wszystko wrzucić do jednej misy i miksować aż do uzyskania jednolitej masy:)Tak przygotowaną miksturę wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię (z naciskiem na "dobrzerozgrzaną"). Wylewamy oczywiście porcjami (mniej więcej po średniej chochli). Przed zrobieniem pierwszego naleśnika wylewam odrobinę
oleju na patelnię tak aby pokryła dno. Kolejne naleśniki nie wymagają dodatkowego tłuszczu a będą mało tłuste i cudownie elastyczne.Masę
serową robię zgodnie ze szkołą mojej mamy.Na 500 g
sera półtłustego daję jedno
żółtko, 3-4 łyżki
cukru i 250 ml
śmietany 12%.Takie nadzienie wystarczy na ok. 10 naleśników:)

Mus
truskawkowy możemy zrobić w trakcie smażenia naszych naleśników.Składniki:0,5 kg
truskawek5 łyżek
cukrułyżka
mąki ziemniaczanej.Do niewielkiego garnka wrzucamy
truskawki, zasypujemy
cukrem i od czasu mieszając czekamy aż
truskawki się nieco rozpadną. I teraz mamy dwa wyjścia. Albo zostawiamy polewę z kawałkami większych
truskawek albo możemy potraktować ją blenderem aby uzyskać
truskawkowy sos.Do Was należy wybór. Ja robię raz tak a raz inaczej (w zależności od humoru). Na koniec łyżkę
mąki ziemniaczanej mieszamy w 1/3 szklanki
wody o wlewamy do
truskawek (dzięki temu sos będzie bardziej zwarty.Taki obiad smakuje moim wszystkim domownikom i stanowi równocześnie deser:)