ßßß Cookit - przepis na Puszyste ciasto ze śliwkami

Puszyste ciasto ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Ciasto na proszku do pieczenia ze śliwkami jest bardzo puszyste i proste w wykonaniu. Jeśli mamy ochotę na jakieś inne owoce np. truskawki czy jabłka możemy śmiało ich użyć zamiast śliwek. Pyszne jest ciepłe od razu po upieczeniu, ale na drugi czy trzeci dzień nie traci swoich walorów smakowych.
Składniki:
- śliwki przekrojone na pół (ja użyłam mrożonych)
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki
- szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- pół szklanki wody
- cukier wanilinowy
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
W misce miksujemy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym do utworzenia się gęstszej masy(ok. 5 minut).
Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej i wodę, całość ponownie miksujemy.
Ciasto wylewamy na blaszkę, najlepiej prostokątną o wymiarach ok. 20 na 30 cm, wysmarowaną na dnie i po bokach margaryną. Przekrojone śliwki wtykamy w ciasto, tak by było je widać.
Przez pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 180 stopni, a przez kolejne 35-40 w temperaturze 160 stopni.
Smacznego!!
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/01/puszyste-ciasto-ze-sliwkami.html