ßßß
Cookit - przepis na Zupa - krem ze szparagów
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Zupa - krem ze szparagów
Składniki
Szparagi
Wywar
Żółtko
Śmietana
Mąka ziemniaczana
Białe wino
Koperek
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Wykonanie
Uwielbiam takie gęste zupy. Są zdrowe, pożywne i szybko się je przyrządza.Ta wersja idealnie smakuje z grzankami czosnkowymi albo z
groszkiem
ptysiowym.Co trzeba?2 pęczki
szparagów
1 litr rosołu (
wywar
z jarzyn/bulion w kostce)2
żółtka
100 ml
śmietany
(ja dałam 30%)2 łyżki
mąki ziemniaczanej
kieliszek
białego wina
(opcjonalnie)
koperek
sól
,
pieprz
gałka muszkatołowa
Co i jak?
Szparagi
umyć, oczyścić i obrać. Pokrojone łodygi ugotować w wodzie z
winem
, odrobiną
cukru
i
soli
do miękkości. Po ugotowaniu odsączyć i zmiksować. Dodać do
wywaru
, wymieszać, zagotować.Zagęścić
mąką ziemniaczaną
wymieszaną z odrobiną
wody
. Następnie dodać
śmietanę
połączoną z roztrzepanymi
żółtkami
. Całość przyprawić do smaku
solą
,
pieprzem
,
gałką muszkatołową
. Przed podaniem posypać
koperkiem
.Smacznego!
Źródło:
http://megs-88.blogspot.com/2013/05/zupa-krem-ze-szparagow.html
Przepisy powiązane
Składniki powiązane (0)