Wykonanie
Póki, jeszcze krótki sezon na
jagody trwa, wykorzystajmy to i upieczmy np. zamiast tradycyjnych drożdżówek - ślimaczki z
jagodami.Składniki na
ciasto drożdżowe:500 g
makiszczypta
soli40 g
drożdży50 g
cukru1
jajko150 ml
mleka75 g
masłaSkładniki na nadzienie i glazurę:80 g
masła200 g
jagód50 ml
mleka75 g
cukru trzcinowegoDrożdże pokruszyć do miseczki, dodać
cukier i niepełne 100 ml ciepłej
wody. Poczekać aż się uaktywnią i rozpuszczą.
Mąkę z
solą przesiać na stolnicę, dodać
masło, posiekać nożem. Ciągle siekając dodać
jajko, wlać ciepłe
mleko i
drożdżowy rozczyn. Zagnieść luźne ciasto. Przykryć duża miską i pozostawić na ok. 60 min, aby podwoiło swoją objętość. Znowu zagnieść ciasto, przykryć duża miską i jeszcze odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.30 g
masła rozpuścić. Ciasto rozwałkować na cienki placek, posmarować roztopionym
masłem. Wzdłuż dłuższego
boku przeciąć (tak aby powstały dwa placki o mniej więcej wymiarach 40 x 25 cm). Na obu plackach równomiernie rozsypać
jagody, zwinąć w roladę, zaczynając od szerszej części. Ciasto pokroić na ok. 5 cm jednakowe kawałki, ułożyć je w małych odstępach na natłuszczonej blasze (30 x 20 cm). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.Piekarnik rozgrzać do 1 80 ° C (z termoobiegiem do 160 ° C)W garnuszku rozpuścić 50 g
masła z
mlekiem i
cukrem trzcinowym. Gorącą mieszanką polać ciasto. Piec ok. 30 min.Smacznego :)Źródło przepisu: Miesięcznik "
Sól i
Pieprz"