Wykonanie
Składniki na 8 dużych bułeczek:3/4 szklanki ciepłej
wody1/3 szklanki
mleka w proszku2 łyżki
masła, roztopionego i ostudzonego1,5 łyżki
cukru3/4 łyżeczki
soli1/8 łyżeczki
kurkumy,
imbiru1 łyżeczka
drożdży instant (4 g) lub 8 g
drożdży świeżych1
jajko2,5 szklanki
mąki pszennejPonadto:1
żółtko, 1 łyżka
mleka lub
mleczko do kawysezam do posypania
Wodę,
mleko,
masło i
cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać
drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać
jajko, połowę
mąki i
sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę
mąki wymieszanej z
kurkumą i
imbirem. Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i nie może się lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej
mąki (ja dałam w
sumie 2 i 1/4 szklanki). Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie uformować 8 bułeczek, które po uformowaniu w kulkę należy mocno spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.Wyrośnięte bułeczki posmarować
żółtkiem wymieszanym z
mlekiem (lub
mleczkiem do kawy), posypać
sezamem.Piec w temperaturze 200ºC przez 12 - 15 minut.Źródło przepisu, nieco zmodyfikowane: Moje wypieki