Wykonanie
Składniki na ciasto:350 g
mąki1
jajko + 2
żółtka125 ml kwaśnej
śmietany20 g
drożdży100 g
masłasól,
cukier,
kurkuma,
imbirDrożdże pokruszyć, zasypać płaską łyżeczką
cukru i odstawić na kwadrans w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać, dodać szczyptę
soli,
kurkumy,
imbiru i posiekać z
masłem. Dodać
jajko i
żółtka,
śmietanę,
drożdże i zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej
oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około półtorej godziny.Składniki na farsz:80 g
suszonych grzybów1 nieduża
cebulasól,
pieprzmasło lub
margarynę do smażenia
Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przynajmniej kilka godzin wcześniej. Ugotować w tej samej wodzie do miękkości, odcedzić.
Cebulę drobniutko pokroić, podsmażyć na patelni z odrobiną
soli, dorzucić drobno posiekane
grzyby, doprawić
solą i
pieprzem i jeszcze chwilę smażyć.Wykonanie pierożków:Rozwałkować ciasto na cienkie placki. Wykroić kółka i na środek każdego nałożyć farsz, dokładnie zlepić pierożki. Dla bezpieczeństwa można zawinąć brzeg pierożka pod spód tworząc zakładkę, wtedy nie powinny się rozklejać podczas pieczenia.Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym
jajkiem, lub
mleczkiem do kawy.Piec w 190 ° C około 30 minut.Smacznego :)